Inicijativa A11: Odložena odluka da park ponese ime ubijenog romskog dečaka

Inicijativa "A 11" saopštila je da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada BG odložila odlučivanje o inicijativi za preimenovanje parka na Slaviji u "Park Dušana Jovanovića".
"Dušan Jovanović je bio 14-godišnji romski dečak koji je 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici, nedaleko od svog doma i ovog parka, tragično nastradao tako što je brutalno pretučen. Njegovo ubistvo bilo je motivisano rasnom mržnjom", navodi se u saopštenju te inicijative.
Dodali su da razloge za takvu odluku smatraju nedovoljno jasnim, kao i da se nadaju da Komisija "neće unedogled" odlagati tu odluku koja podstiče dalju borbu protiv rasizma, mržnje i nasilja.
"Da je Komisija za spomenike i nazive ulica Skupštine grada Beograda danas donela odluku da prihvati inicijativu koju je podnela porodica Dušana Jovanovića i Inicijativa A 11, a podržalo Dušanovo odeljenje OŠ 'Vladislav Ribnikar' i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, to bi bio prvi park u Srbiji koji je ikad nazvan po nekom Romu ili Romkinji", piše u saopštenju.
 
Porodica Dušana Jovanovića i Inicijativa "A 11", kako se dodaje, radi su da se odazovu pozivu Komisije da obrazlože svoju inicijativu.
 
Inicijativa je naglasila da borba protiv rasizma, mržnje i nasilja zahteva reakciju celog društva, kao i da je odgovornost svakog pojedinca da reaguje "i u svakom momentu pokaže nulti stepen tolerancije prema rasizmu".
 
"Za borbu protiv rasizma, mržnje i nasilja ključne su institucije koje svojim postupanjem imaju mogućnost da podstiču jednakost i nediskriminaciju. Ili da svojim nepostupanjem negiraju ovu pojavu", navodi se u saopštenju.
  • Marija

    24.08.2023 19:38
    Napravite novi park
    Lepo u ime tog deteta!
  • Eko

    24.08.2023 16:59
    E, ako im treba objasnjavati... Je l ostao iko normalan u drzavnim sluzbama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.