Batut upozorio na temperature do 38 stepeni, osveženje od utorka

Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" upozorio je da u pеriоdu оd 26. dо 28. аvgustа pоstоје uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа sеvеru zеmljе, u pојеdim dеlоvimа zаpаdnе Srbiје i u Beogradu.
Batut upozorio na temperature do 38 stepeni, osveženje od utorka
Foto: 021.rs
U nekim gradovima temperature vazduha dostići će maksimalne dnevne vrednosti u kategoriji "veoma opasne pojave".
"Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji 'veoma opasne pojave' 26. i 27. avgusta na području Mačvanskog okruga, 27. avgusta u Severnobačkom okrugu, u kategoriji 'opasne pojave' u periodu od 26. do 29. avgusta na severu, delu zapadne Srbije i na području Beograda, a 28. avgusta u delu centralne i istočne Srbije", navodi "Batut".
Batut je u upozorenju na svojoj internet stranici pozvao građane da se trude da im životni prostor uvek bude rashlađen, da smanje toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana. 
 
U upozorenju se navodi da ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom, zbog čega su građani pozvani da, ako nisu u mogućnosti da rashlade svoj stan, provedu dva, tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće - kao što su klimatizove javne zgrade.
 
Građani su pozvani da izbegavaju boravak napolju od 10 do 17 sati, da ne ostavljaju decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima, da rashlađuju telo i hidriraju organizam, a da prilikom izlaska napolje nose odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, kao i šešire ili kape sa širokim obodom.
  • Dtagan

    27.08.2023 10:04
    Ah
    Čemu li služi RHMZ Srbije ?Zbog betoniranja Srbije je Srbija i Bugarska naj izloženija olujama.Lek su šume i parkovi, ukinuti parkinge i u javne garaže kao u Evropi.Nigde toliko parkinga koliko u selendrii Novi Sad i ni jedan park.Kod mas u Stokholmu parkinga nema jer ljudo vple hodati,zelene ppvršine na svakom ćošku i pod ,aštitom kralja,obale isto štiti kralj nema iznajmljivanja,ni prodaje.Šuma štiti od vrićina,vejavica,erozije,poplave.
  • Goran

    27.08.2023 08:31
    Rashladjivanje
    Cuj u javnim prostorima... Svi u promenadu, big, emecetu, lidl i sopinguj! Trosi mnimalac u rashladjenoj javnoj kuci. Ccc, moji Srbi, batuti, nacionalne zdravstvene sluzbe i ostali poltronski savetnici. A da date ljudima za 200 casova rqfa mesecno pristojnu platu da kupe klimu, nista, a?
  • Batut

    27.08.2023 07:12
    poziva
    vlast da prestane da prestane da devastira prirodu. Batut poziva vlast da sadi šume i parkove, da očisti vodotokove, da izgradi nove kanale i jezera. Da PRESTANE da betonira!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.