FOTO: Oskrnavljeni murali Jurija Gagarina i Džona Rida u Zemunu

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je da su prekrečeni murali sa likovima sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina i američkog ratnog izveštača Džona Rida u Zemunu.
FOTO: Oskrnavljeni murali Jurija Gagarina i Džona Rida u Zemunu
Foto: Pixabay
Kako navode, u noći između petka i subote, preko murala je ispisana parola "Kad se vojska na Kosovo vrati".
"Taj šablonski grafit nema nikakve veze sa iskazivanjem patriotskih osećanja, već skrnavljenje dva umetnička dela mladih akademskih slikara koji su ulepšavali Zemun i Beograd", navodi SKOJ, ističući da je neko na nekreativan način, bez ikakvog razloga, skrnavio nečiji umetnički rad i trud.
Prekrečena umetnička dela su, kako je ocenjeno, pored estetskog, imala i edukativni karakter preko murala u komunikaciji sa mlađim generacijama.
 
 
"Namera, neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti koje su prepoznate kao simboli u današnjoj Rusiji, a koja podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Poruka koja je tim činom poslata Rusiji je kao kad bi neko u toj zemlji prekrečio Nikolu Teslu i napisao 'Krim je Rusija' i tvrdio da je to prijateljski čin", navodi SKOJ.
 
"Domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem, a ne banalnošću i primitivizmom", poručuju iz SKOJ-a.
 
Mural Juriju Gagarinu su oslikale mlade akademske umetnice Helena i Teodora Jovanović u znak 60 godina od osvajanja kosmosa 2021. godine, a Džonu Ridu, Darko Pantelić i Margarita Smailova ove godine.
  • 002211

    04.12.2023 09:19
    Jednostavno: Srbi ne znaju.
  • Vlada

    28.08.2023 10:52
    @Неко тамо

    Pošto to što je ološ radio 90-tih baš nije bilo za pljuvanje...
  • Fuj49

    28.08.2023 07:21
    Primitivizam cveta
    PatriJota/idiJota ima i previše u tigru. Od škole svi zajedno imaju veliki odmor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija