Inicijativa: U smernice i protokole uvrstiti zaštitu dece od rodno zasnovanog nasilja

Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj!" saopštila je da već treću godinu traži od Ministarstva prosvete i škola da se u protokole za zaštitu dece od nasilja uvede i zaštita od seksualnog nasilja.
Inicijativa: U smernice i protokole uvrstiti zaštitu dece od rodno zasnovanog nasilja
Foto: Pexels

Traži se i uvođenje zaštite od rodno zasnovanog nasilja.

Članovi inicijative napominju da su, prateći izjave u vezi sa izdatim smernicama za škole, primetili da se reč ravnopravnost, kao ni rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje - uopšte ne pominju.

"Smatramo da se ne možemo boriti protiv nasilja, kako u društvu tako i u školama, ako izostavimo specifičan vid nasilja kojim su izložene pre svega devojčice, devojke i mlade žene. Stoga je potrebno da Ministarstvo uključi rodnu komponentu u pripremljene Smernice. Škole moraju obratiti posebnu pažnju na prevenciju seksualnog nasilja i uznemiravanja devojčica svih uzrasta", napominje inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj!".

  • Komentator

    30.08.2023 12:27
    A stacemo sa devojcicama koje napadaju i maltretiraju decake i druge devojcice u razredu? Mislite da to ne postoji i nije rasprostranjeno? Zar je vazno kog je pola nasilnik. Nasilje treba strogo kaznjavati nezavisno od pola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.