Franko Simatović pušten iz Haga na privremenu slobodu, vraća se u Srbiju

Nekadašnji čelnik DB-a Franko Simatović Frenki, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.
Razlog za ovu odluku suda je jer u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna, pišu Novosti.
Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica.
Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i Tužilaštvo, pa je Žalbeno veće u maju ove godine donelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.
 
U četiri tačke Stanišić i Simatović su se optužnicom teretili za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.
 
Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo preko osam godina, a Stanišić više od sedam.
  • Ptić Rugalac

    31.08.2023 16:14
    Lepa vest...
    ...pogotovo što "braća" Hrvati histerišu zbog toga, nazivajući Frenkijevo puštanje na (privremenu) slobodu skandaloznim.
  • Sofronije

    31.08.2023 14:22
    ..
    Dok hiljade zrtava po Hrvatskoj i Bosni nisu imali priliku da idu kuci,vec su po masovnim grobnicama
  • hemodroid

    31.08.2023 13:44
    Odmah na TV, knjigu da objavi i da odrzi koje predavanja deci u skoli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.