Srbija dobija Agenciju za konverziju zemljišta bez naknade

Ministarstvo građevinarstva donelo je uputstvo o načinu vođenja postupka konverzije u kojem piše da će biti osnovana Agencija nadležna za poslove konverzije.
Srbija dobija Agenciju za konverziju zemljišta bez naknade
Foto: Pixabay
Izmenama i dopunama Zakona nastavljena je svojinska transformacija na zemljištu u Srbiji proširivanjem kruga privrednika koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade, podseća Nova ekonomija.
U Uputstvu se navodi da se zahtev za sticanje prava konverzije podnosi Agenciji jer je Zakonom propisano osnivanje Agencije koja počinje sa radom tri meseca od dana stupanja na snagu Zakona, a do tada sve poslove iz nadležnosti Agencije radi Ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.
Nakon dobijanja zahteva Agencija u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva obaveštava podnosioca zahteva o lokaciji sa potvrdom i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu.
 
"Očekujemo da će ovo uputstvo olakšati i ubrzati vođenje postupka konverzije", istakla je Ivana Vuletić, sekretarka Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije.
 
U uputstvu piše da je 4. avgusta ove godine prestao da važi zakon koji se odnosi na konverziju na građevinskom zemljištu uz naknadu.
 
Ekonomisti su ranije za Novu ekonomiju ocenili da je veliki problem što država i dalje nema podataka o veličini parcela na koje bi se zakon primenjuje, firmama koje ih poseduju, kao i načinu na koji do njih došle.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    05.09.2023 07:50
    Земљишта 'припадају' онима који нас 'обрађују'!?
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • Vukašin Đorđević

    04.09.2023 23:12
    Pobuna!
  • Cc

    04.09.2023 14:30
    Cc
    Ovo se zove PLJAČKA! Mnogi i nerazumeju kako sve ovo funkcionise i kada svate bice prekasno! Ovo jedan od gorućih razloga zašto treba ustati i promeniti ovaj Pljacjaski nazovi Zakon! Kada ostanete bez svoje Imovine E tada…….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija