Uz zvižduke i opstrukciju dela opozicije: Pogledajte šta je sve usvojila Skupština Srbije

Haotična sednica Skupštine Srbije završena je nakon što je usvojeno više od 20 tačaka dnevnog reda, uključujući rebalans budžeta za 2023. godinu.
Jedini poslanik vlasti koji je obrazložio svoj amandman je bio poslanik vlasti Đorđe Komlenski.
Polanici su usvojili izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se, od 1. oktobra povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića i kafu za osam odsto.
Povećanjem akciza, planirano je povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja godine.
 
Usvojen je i zakon kojim se uređuje način upravljanja privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije, kao i izmene i dopune Zakona u vezi sa bezbednošću u saobraćaju.
 
Predlog izmena i dopuna Zakona o dualnom obrazovanju je takođe usvojen, kao i zakonske izmene u vezi sa prosvetnom inspekcijom i o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije.
 
Usvojene su i zakonske izmene u vezi sa visokim obrazovanjem i o učešću civila u mirovnim operacijama, kao i o filmskom i audio vizulenom nasleđu.
 
Poslanici su usvojili i zakonski predlog u vezi sa priznavanjem vozačkih dozvola između Srbije i Italije, kao i o ukidanju viza, između Srbije i Gvineje za nosioce diplomatskih pasoša.
 
Potvrđen je i protokol iz 1988. o zaštiti ljudskog života na moru u celini kao i o ukidanju viza, između Srbije i Gabona za nosioce diplomatskih pasoša.
 
Poslanici su potvrdili zakonski sporazum između Srbije i EU o učešću Srbije u mehanizmu civilne zaštite, kao i više finansijskih sporazuma i ugovora sa međunarodnim instutucijama.
 
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2023. godinu. Tim zakonom je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.
 
Za predlog rebalansa budžeta glasalo je 136 poslanika, troje nije glasalo, od ukupno 139 prisutnih u skupštinsoj sali.
Deo opozicije danas, kao i juče duvanjem u pištaljke i vuvuzele opstruisao je rad parlamenta, i povremeno su udarali u skupštinske klupe i skandirali "lopovi, lopovi".
 
Opozicija nije učestvovala u skupštinskoj raspravi, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić, koji je čitao amandamane, često je i uz uvrede, pominjao imena opozicionih poslanika. Nazivao ih je "Kurtijevim sledbenicima" i "siledžijama", te im govorio da su upropastili zemlju dok su bili vlasti i da su oni, a ne aktuelna vlast, lopovi.
 
Na kraju zasedanja dodao je i da "neće uspeti da spreče život" u Srbiji.
 
Tokom trajanja rasprave, od 13 sati, jedini poslanik koji je govorio je bio Komenski, funkcioner Pokreta socijalista, inače koalicionog partner vladajuće Srpske napredne stranke.
 
U skupštinskoj sali bilo je i brojno obezbeđenje parlamenta, koje je sprečavalo poslanike dela opozicije koji su negodavali da priđu Orliću. Opozicija je nezadovoljna i radom parlamenta, za šta okrivljuje vlast, a traži vanredne parlamentarne i beogradske izbore.
  • ***

    06.09.2023 23:59
    …i onda svi odoše u skupštinski restoran…ima li tamo kamera da ih vidimo kako se “priča punog stomaka”…
  • Zebra

    06.09.2023 21:45
    Malo im što smo skuplji od svih u okruženju? Biće ponovo kanisteri na ceni. Ovi naši lopovi ubiše!
  • Fatima

    06.09.2023 19:56
    Usvojeni/zakoni
    Pljacka naroda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.