Đukić Dejanović o besplatnim udžbenicima: Razmišljamo o tome, ali akta propisuju drugačije

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se razmišlja o tome da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike.
Đukić Dejanović o besplatnim udžbenicima: Razmišljamo o tome, ali akta propisuju drugačije
Foto: 021.rs
Međutim, kako je dodala, važeća akta propisuju da je to obaveza jedinica lokalnih samouprava, gradova i opština.
Đukić Dejanović je za televiziju Insajder rekla da su pored Beograda, besplatne udžbenike svojim đacima dale i druge lokalne samouprave poput Opova i Surdulice.
Na pitanje zbog čega Srbija na može to da obezbedi u celoj zemlji, poput Crne Gore i Severne Makedonije, ministarka je rekla da ona podržava ideju "da se nađe način finansiranja udžbenika u okviru postojećih finansijskih mogućnosti i želje da Srbija uvede nešto što se zove moderno učenje".
 
"Mi jedini u odnosu na zemlje koje ste pomenuli imamo stepen digitalizacije udžbenika na ovom nivou", kazala je Đukić Dejanović.
 
Govoreći o radu psihologa i pedagoga u školama, navela je da je stav Ministarstva da nijedna škola ne sme biti bez psihologa i pedagoga, ali da za to nema dovoljno kadra.
 
"Tu mislimo da razni oblici mogu biti sprovedeni poput onog da završne godine onih koji studiraju psihologiju, ili oni koji su pedagozi na završnim godinama pod supervizijom svojih već diplomiranih kolega mogu raditi posao. Naravno, ne potpuno samostalno, ali za početak. To će biti jedan od modela i to je naša preporuka školama", rekla je Đukić Dejanović.
 
Govoreći o bezbednosti u školama, kazala je da su širom Srbije, pre početka prepodnevne i popodnevne smene u školama, raspoređeni edukovani policajci pripremljeni da budu na usluzi svakom detetu, i to ne samo kao predstavnici policijske vlasti, "već pre svega kao prijatelji dece".
 
"Policajci će sa njima razgovarati kako da eventualno prepoznaju opasnost, na koji način da reaguju ako se budu osetili ugroženim ili imaju utisak da im se nešto može desiti. Takođe, razgovaraće o bezbednosti u saobraćaju kao i bezbednosti u slučaju elementarnih nepogoda", kazala je ministarka.
Inače, pokret "Kreni-promeni" danas će Ministarstvu prosvete predati peticiju za besplatne udžebnike za sve osnovce u Srbiji, a koju je do sada potpisalo više od 50.000 ljudi.
  • Stojko

    07.09.2023 12:07
    Samo za krug dvojke .
  • Caca

    07.09.2023 11:55
    Ako drzava moze da finansira smestaj i ishranu za najokorelije kriminalce, da u skupstinskom restoranu sluzi pticije mleko za 10 dinara, moze da plati i knjige i uzinu za svu decu. Sve se to placa iz naseg dzepa, nije bitno na kom nivou. A ja bih svoje pare uvek pre ulozila u decu nego u one gore pomenute.
  • Sale

    07.09.2023 11:23
    Knjige
    Radim u jednoj većoj štampariji preko 20 godina, u sektoru komercijale. Smatram da je cena većine "najpopularnijih" udžbenika koje nam uvaljuju PLJAČKA!
    Druga stvar je dodatni BEZOBRAZLUK pošto dobar deo užbenika nije kvalitetno lektorisan i isproveravan pa su isti puni grešaka (što slovnih, što tehničkih). Lekturu i odobrenje radi izdavač (poručilac) kome se finalni fajl uvek šalje pre puštanja u štampu. Ali naravno njih nije puno briga, pošto je bitno samo da se što pre sve odštampa i distribuira kako bi se UZELE PARE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija