Srbija Rusima pasoše "deli šakom i kapom": Stiglo upozorenje iz EU na moguće uvođenje viza

Evropska komisija je zabrinuta zbog toga što Srbija Rusima izdaje državljanstva po ubrzanoj proceduri.
Srbija Rusima pasoše "deli šakom i kapom": Stiglo upozorenje iz EU na moguće uvođenje viza
Foto: 021.rs
Ona tako "rizikuje svoju sopstvenu viznu liberalizaciju", piše nemački "Fokus", prenosi Dojče vele.
U tekstu pod naslovom "Srbija poklanja državljanstvo Rusima", magazin Fokus na svom onlajn-portalu piše da ubrzano dodeljivanje srpskog državljanstva Rusima "stavlja EU u stanje pripravnosti", kao i da "Srbija rizikuje svoju sopstvenu viznu liberalizaciju", prenosi DW.
Evropska komisija ponovo je izrazila zabrinutost zbog prakse Srbije da državljanima Rusije daje državljanstvo po ubrzanoj proceduri.
 
"Ruskim građanima to omogućava da uđu u Šengenski prostor bez vize. Razlog za zabrinutost su mogući bezbednosni rizici po Uniju. Portparol Evropske komisije pozvao je Srbiju da revidira svoju viznu politiku u odnosu na Rusiju i da više ne daje državljanstva po ubrzanom postupku", prenosi Fokus.
 
Ostaje nejasno koje korake bi Evropska komisija mogla da preduzme ukoliko Srbija ne revidira svoju viznu politiku. Fokus piše da, pored problema s državljanstvima, zemlje EU takođe izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji u Uniju ulaze preko Srbije.
 
Komentarišući ovo pitanje, portparol Evropske komisije rekao je za Radio slobodna Evropa da Srbija treba da uskladi svoju viznu politiku i da ne odobrava državljanstvo Rusima po ubrzanoj proceduri.
 
Štaviše, portparolka je rekla da Srbija kao zemlja kandidat treba da uspostavi stroža pravila prema Rusiji i istovremeno je istakla da se trenutno pomno prati situacija.
 
"Evropska komisija je svesna velikog broja ruskih državljana koji su se nastanili u Srbiji nakon ruske agresije na Ukrajinu. Kao od zemlje kandidata, od Srbije se očekuje da se progresivno prilagođava politikama i odlukama Evropske unije. Komisija pažljivo prati situaciju i razmenjuje informacije sa srpskim vlastima u vezi sa prisustvom ruskih državljana u Srbiji", navodi se u saopštenju portparola.
 
Rusima u Srbiji bavi se i berlinski Tagescajtung, koji piše: "U Srbiji živi oko 200.000 Rusa. Oni su dobrodošli - sve dok ne govore protiv Putinove politike".
 
U tekstu pod naslovom "Dobri Rusi - loši Rusi" navodi se da je rat u Ukrajini već dugo samo sporedna tema u srpskim medijima, "ali ’invazija Rusa’ postaje sve češća naslovna tema. Nekoliko primera: Rusi kupuju lokale u Beogradu i Novom Sadu. Rusi podižu cene najamnina. Skoro 7.000 ruskih firmi registrovano u Srbiji. DNK Beograda se menja pod uticajem Rusa. Rusi i Ukrajinci protestuju zajedno u Srbiji protiv rata, Ruskim mirovnim aktivistima odbijen ulazak u Srbiju. To su neki od naslova u srpskim novinama."
 
List objašnjava da oko 30.000 Rusa ima u Srbiji boravišnu dozvolu.
 
"Većinom su to - iz zapadne perspektive - ’dobri Rusi’: protivnici rata, kritičari Kremlja, demokratski orijentisani, skloniji više zapadnoj kulturi, nego vrednostima koje dominiraju u njihovoj matičnoj zemlji. Slovenska pravoslavna braća i sestre u osnovi su dobrodošli u zemlju koja se diči statusom kandidata za članstvo u EU – barem dok su tihi i javno se politički ne izjašnjavaju. Tada ih srpske vlasti ostavljaju na miru. U suprotnom, mogu biti klasifikovani kao bezbednosni rizik", piše Tagescajtung.
S tim u vezi, list ukazuje na to da nikoga nije iznenadilo kada je ruskom mirovnom aktivisti i protivniku Putina, Peteru Nikitinu, u julu na beogradskom aerodromu odbijen ulazak u Srbiju, iako ima boravišnu dozvolu i njegova porodica živi u Srbiji.
 
"Granični policajci su mu rekli da samo izvršavaju nalog srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Nikitin, koji je osnivač nevladine organizacije Ruski demokratski forum, nije izolovan slučaj. I drugi ruski mirovni aktivisti su imali slične probleme", navodi list.
 
Po Ustavu, stranci koji žive u Srbiji imaju ista prava kao i Srbi, navodi na kraju berlinski list, i zaključuje: "Ali, to izgleda važi samo za određene ljude: Rusi koji su imućni i drže jezik za zubima, mogu da računaju čak i na dobijanje srpskog državljanstva: od početka godine, 43 Rusa je dobilo srpske pasoše."
  • Boki

    30.09.2023 17:28
    Državljanstvo
    Od početka godine najmanje deset puta više Rusa su dobili i Britansko državljanstvo, pa uvodite sankcije i vize njima. I onako nam oni određuju šta da radimo, neposredno ili posredno.
  • @M

    09.09.2023 12:01
    I onda je mrmot zamotao čokoladu u foliju.
    Jako si me nasmejao sa svojom bajkom a posebno u delu gde nas mitomanski označavaš kao faktor izgubljena dva rata Nemačke. Mi smo bili samo mali šraf u toj borbi, vrlo hrabar šraf ali i dalje mali. Ne sveti se niko nama, mi smo svoji najveći neprijatelji postali podržavajući stranu agresije i neispravnosti. I ne samo to već i što trpimo ovu bandu na vlasti već 11 godina.
  • Hinkel

    08.09.2023 16:59
    Mi smo duboko u kandžama ruske službe i domaće mafije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija