Svi državljani Srbije u Grčkoj na bezbednom, njih 11 evakuisano brodom

Jedanaest turista iz Srbije, koji su bili zaglavljeni u Grčkoj zbog poplava evakuisano je brodom i od jutros se nalaze u letovalištu Katerini.
Svi državljani Srbije u Grčkoj na bezbednom, njih 11 evakuisano brodom
Foto: Beta/AP
"Najvažnije je da se naših 11 državljana prebacilo do luke u Volosu, gde ih je čekao autobuski prevoz i dalje prevezao do Paralije. Oni su se javili oko 22 časa da su bezbedno tamo stigli", kaže za RTS Dunja Đenić iz Ministarstva turizma i omladine.
Oko 80 državljana Srbije i dalje je u mestu Pilion, ali su svi na bezbednom. U mestima Halanera i Afisos naši državljani odlučili su da zbog stabilizacije vremenskih prilika završe letovanja u planiranom periodu.
"U središnjem delu Piliona u mestima Milina i Horto je 30 državljana Srbije koji će i nakon današnje stabilizacije i uspostavljanja saobraćajnica, formira se pontonski most koji ide do Halanere, da se vrate vozilima. U Milini je jednoj porodici oštećeno vozilo i biće joj obezbeđen prevoz do Srbije. Svi su na bezbednom, imaju od juče struju, vodu i hranu i nisu zdravstveno ugroženi", istakla je Dunja Đenić.
 
Ističe da su u svakodnevnoj komunikaciji sa ambasadom Srbije u Atini koja koja je na vezi sa vlastima u Volosu.
 
"Problem je bila odsečenost zbog saobraćajnica koje su oštećene zbog poplava, ali pozitivno je što se one raščišćavaju, uspostaviće se komunikacija sa odsečenim mestima i putnici će moći i u sopstvenoj režiji bezbedno da se vrate", rekla je Đenićeva.
 
Navodi da je važno u ovakvim situacijama da se sačuva smirenost, prate instrukcije nadležnih organa i da se aktivnosti ne preduzimaju samoinicijatvno. Potrebno je pre i tokom puta pratiti vremensku prognozu i osigurati se zdravstveno, ali i osigurati imovinu, odnosno vozilo kojim se ide na put.
 
Podsetimo, pet dana je trajala agonija turista iz Srbije, koji su se zadesili na letovanju u Grčkoj tokom vremenskih nepogoda koje su paralisale oblast Tesalije. Njih stotinak ostalo je zarobljeno u svojim smeštajima, bez vode i struje, a neki bez hrane.
 
Mnogi su bili odsečeni od sveta, jer je puteve i mostove odnela bujica, a u moru su mnogima ostali automobili.
 
Oluja "Danijel" i poplave koje su usledile odnele su 10 života u Grčkoj i nanele veliku štetu domaćinstvima i saobraćajnicama. 
  • Realista

    09.09.2023 15:31
    celokupan prtljag
    Da li su im izvukli i automobile iz mora? Pa kako će kućama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija