Ministarka Vujović izjavom potvrdila da država nije odustala od iskopavanja litijuma

Izradom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Srbija bi dobila mišljenje struke da li i kako može da koristi litijum kao razvojnu šansu.
Ministarka Vujović izjavom potvrdila da država nije odustala od iskopavanja litijuma
Foto: 021.rs
Tako ocenjuje ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
Ona je u intervjuu za Politiku navela da bi ta studija bila osnov za pokretanje šireg i konstruktivnijeg društvenog dijaloga o litijumu, kako bi zajednički doneli najbolju odluku za Srbiju.
Kako je NIN pisao juče, perspektiva iskopavanja litijuma pominje se i u Nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. To je za NIN izjavila Hristina Vojvodić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).
 
O tom nacrtu je Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo javnu raspravu u junu i julu. 
 
Kako je objasnila Vojvodić, ovaj dokument predstavlja osnov energetske politike svake države koja je ovaj javno-politički dokument prihvatila i jedan je od najvažnijih dokumenata u oblasti energetike i klimatskih promena.
 
"Iz jedne neupadljive tabele u tom dokumentu saznajemo da Srbija 2030. planira da proizvodi 600.000 tona litijuma/bora i drugih povezanih proizvoda, a očekuje se da ista fizička proizvodnja ostane i do 2050", ukazala je Vojvodić.
 
Opširnije OVDE.
  • Za

    11.09.2023 07:58
    @Da pitam sve
    Osecam se bolje kada dobijem minus od parizera.
  • Da pitam sve

    10.09.2023 21:56
    što pišu komentare
    Što se svađate kad vas niko ne sluša. Oni su odlučili i tako će biti. To je rešeno i komentari ne pomažu. Nemožemo mi protiv AV. Njegova je poslednja.
  • Bobo78

    10.09.2023 21:02
    Struka i nauka
    Praksa je pokazala da struka izdaje saopstenja kako joj vlast naredi. Tako da od struke u Srbiji NE POSTOJI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija