Predstavljen dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: "Vučićev uslov postao stav EU"

Savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj objavio je dokument za koji tvrdi da ga je Vučiću i Kurtiju tokom današnjeg susreta u Briselu predstavila Evropska unija, odnosno posrednici u dijalogu.
Predstavljen dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: "Vučićev uslov postao stav EU"
Foto: FoNet/AP
Zuljfaj navodi da je reč o dokumentu starom šest meseci, prenosi KoSSev.
Naglašava da su ga posrednici u dijalogu danas iskoristili kako bi "pokrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja".
"Dokument je veoma koristan za razumevanje kako je Vučićev uslov postao stav EU", konstatuje Zuljfaj.
 
Ovaj dokument koji je objavio Kurtijev savetnik naslovljen je – "Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije".
 
U njemu se navodi da će Upravljački tim do kraja marta, uz podršku EU, predstaviti prvi Nacrt statuta za ZSO, nakon čega će uslediti pregovori o istom.
 
Ovim dokumentom je takođe predviđeno da se u roku od 90 dana od predstavljanja nacrta okončaju pregovori, a potom Priština usvoji Uredbu i time omogući pravnu održivost Statuta.
 
Takođe, predviđeno je da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO, a da potom strane odmah krenu sa razgovorima i primenom Evropskog sporazuma.
 
O ovom dokumentu danas je govorio i kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon sastanka u Briselu sa srpskim predsednikom, koji je završen bez pozitivnog ishoda.
 
Evropska unija i zvanični Beograd označili su Kurtija kao nekog ko nije prihvatio predlog koji su izneli posrednici, odnosno da krene sa formiranjem ZSO.
 
Kurti je, sa druge strane, kazao da je Srbija sve uslovljavala formiranjem ZSO, te da nije izašla sa formalnim predlogom, već da je EU, umesto toga, donela dokument stariji od šest meseci.
 
"Tada sam ja saznao da zapravo Srbija nije nikada predložila sekvencijalni putokaz, kao što smo mi uradili, nego je samo ona predala jedan dokument koji je uslovljavanje - da prvo mora ZSO, a potom - videćemo“, rekao je on.
Kurti je danas ujedno kazao da je spreman da pregovara o ZSO, ali kada "za to dođe vreme" i uz primenu "kosovskog, evropskog i američkog stuba" - koji garantuju da će ovo telo biti u skladu sa kosovskim ustavom i da neće imati izvršna ovlašćenja. Sa druge strane, podcrtao je da formiranje ZSO ne može da bude uslov za primenu evropskog sporazuma koji je zaključen ove godine.
 
KoSSev je preneo tekst dokumenta koji je objavio Zuljfaj, a o kojem je Kurti govorio u Briselu.
  • kevin_i

    15.09.2023 09:29
    A šta je to "Zajednica srpskih opština"?! Niti kakve ingerencije, niti autonomije, ništa. To je praktično udruženje više opština. Kao što je kod nas Južnobački okrug!
    I mi se grudvamo zbog toga i to predstavljamo kao pobedu?!
  • Sofronije

    15.09.2023 08:46
    Kicanovic
    U prevodu na srpski,takozvana opozicija u Srbiji neka apsolutno nista dobrog ne ocekuje od EU stare dame koja se bavi najstarijim zanatom na svetu,jer im zbog nekog razloga Aca Srbin treba u ovom momentu,sto pokazuju i ovi smesni razgovori protiv Kurtija.
  • Roki

    15.09.2023 07:32
    Da li je tako?
    Borelj je izjavio da je PreCednik došao sa svojim predlogom od kojeg je odustao kada je prihvatio predlog EU. Prema tome, on je prihvatio predlog EU a ne obrnuto. Koji je to predlog? Kurti je izneo stav Amerike, priznanje pa ZSO, kako je pitvrdio Eskobar. Ko koga tu... Je pitanje a u narodu se plasira druga istina. Očito da postoji sukob EU-Amerika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija