"Kočnice su otkazale, vlast u Srbiji izvitoperila i očerupala demokratiju do neprepoznatljivosti"

Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenila je da građani Srbije imaju povoda "za opomenu vlastima koje su demokratiju izvitoperile i očerupale do neprepoznatljivosti".
"Kočnice su otkazale, vlast u Srbiji izvitoperila i očerupala demokratiju do neprepoznatljivosti"
Foto: 021.rs
Pejić Nikić je podsetila da međunarodni indeksi godinama beleže "ono što građani Srbije osećaju na svojoj koži i trpe iz dana u dan, a to je da je Srbija zarobljena država s fasadom demokratije".
"Podela vlasti obesmišljava se svakodnevno. U sistemu su kočnice otkazale, ravnoteža je davno izgubljena", rekla je programska menadžerka BCBP.
Po njenim rečima, osnovne demokratske institucije - izbori i Narodna skupština kao glavno predstavničko telo, nisu u službi građana već u službi partije na vlasti a odgovornost je "misaona imenica".
 
Pejić Nikić kaže da se "u institucijama i kroz kontrolisane medije gradi kult ličnosti i forsira jednoumlje, marginalizuje i napada svaki kritički glas, fingira pluralizam".
 
Kako je dodala, "građani otupljeni paralelnom realnošću koja se prodaje na kioscima i TV ekranima, ucenjeni i zastrašeni, ne mogu informisano i slobodnom voljom da donose odluke, počev od glasačkog listića".
 
"U takvim uslovima, protesti dođu kao suplement za deficit demokratije, ali često sa štetnim sporednim efektima po hrabre učesnike, koji odbijaju da ih od građana srozaju na podanike", zaključila je Pejić Nikić.
  • Zoki

    17.09.2023 14:48
    Kom.
    Pa gospodjo sve je vecinom istina sta si napisala niko nikoga nije gonio i vukao za ruku da glasa narod je srusio Milosevica jer smatrao i pod pritiskom tog bajnog zapada doveo jos vece zlo koje je radilo jos gore stvari nego ovi sad zato su pali u proslost a i svr sta si navela nemoze se desiti za mandata jedne vlasti nego to traje ovde mnogo godina pre.
  • Zoran

    16.09.2023 16:47
    @Nenad
    Sve je tačno što ste napisali, samo bi dodao da nas vlast namerno drži u siromaštvu i neznanju kako bi nam prodavali priče o zlom zapadu koji nas mrzi i hoće da nam otme svetinje. Nemci su izgubili dva rata i opet su najjači u Evropi, a mi smo kao pobedili i za nagradu kupujemo nemačka polovna kola. Logika nam nije jača strana.
  • Dr

    16.09.2023 16:00
    Više je bilo demokratije za vreme Slove miloševića. Sve posle njega katastrofa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija