Radić o eksploziji u "Edepro": Nije objašnjeno ni kako je došlo do nesreće pre dve godine

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se pre policijske istrage neće tačno znati šta je dovelo do jutrošnje eksplozije u fabrici raketnih delova za protivgradnu odbranu "Edepro".
Radić o eksploziji u "Edepro": Nije objašnjeno ni kako je došlo do nesreće pre dve godine
Foto: 021.rs
Međutim, dodaje da je uzrok industrijskih nesreća najčešće ljudski faktor.
Radić je rekao da je problem i to što se u toj fabrici u novembru 2021. godine takođe dogodila nesreća, kada su poginule tri osobe, a 16 povređeno, a da potom niko nije saopštio i objasnio šta se dogodilo.
"Trebalo je država da odradi svoj deo posla, da iznesu neki zaključak, ako ne i informacije o okolnostima koje bi bile relevantne, jer je tad ipak bilo žrtava. Naravno da bi javno mnjenje trebalo da bude obavešteno, ali u zemlji u kojoj je tajna i koliko košta spomenik na Savskom trgu, nikakvo čudo zašto se pravi fama oko nesrećnih slučajeva", ocenio je analitičar.
 
Do nesreća u fabrikama namenske industrije, kaže Radić, najviše dolazi zbog nediscipline i ljudskog faktora.
 
"Do sada se u praksi pokazalo da u svim opasnim poslovima, naravno u odbrambenoj industriji, ali i šire, kada je reč o industrijskim nesrećama, dominira ljudski faktor", kazao je on.
 
Te nedoumice, kako je dodao Radić, trebalo bi da otklone državne institucije, navodeći da Ministarstvo odbrane koordinira vojnom industrijom, ali da ne koordinira kompanijom "Edepro" jer nije u većinskom državnom vlasništvu.
 
U kompleksu firme "Edepro" u beogradskom prigradskom selu Leštane jutros oko šest se dogodila eksplozija, a prema prvim informacijama nema povređenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Eksplozija u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu "Edepro" dogodila se i 2021. godine, kada su tri osobe poginule, a 16 povređeno.
  • xqt

    17.09.2023 07:27
    Javašluk kao i obično
    Pošto nema povređenih i mrtvih, nema šta da se istražuje i objavljuje.
  • Дуле

    16.09.2023 22:40
    Нису најавили преко ФБ- да Вулин може да их навата.Он је заузет ватањем ових што се прндаче са паризером.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija