Srbija se zadužuje za izgradnju puteva do Nacionalnog stadiona

Republika Srbija planira da se zaduži kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu.
Srbija se zadužuje za izgradnju puteva do Nacionalnog stadiona
Foto: Pixabay
Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče sredstva od po 11,2 milijarde dinara, a ukupno 24 milijarde dinara (oko 190 miliona evra).
Linijsku infrastrukturu gradiće kompanija "Power Construction Corporation of China", vidi se iz predloga zakona koji su upućeni u skupštinsku proceduru, a prenosi Nova ekonomija.
Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na projektu izgradnje linijske infrastrukture Ministarstvo finansija i kompanija "Power China" potpisali su 27. aprila 2023. godine, piše u predlozima koji su u skupštinskoj proceduri.
 
"Uzimajući u obzir dosadašnju uspešnu saradnju sa kompanijom 'Power Construction Corporation of China', Vlada Srbije je (preko Ministarstva finansija) potpisala Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem pripremnih projektantskih radova za projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji opštine Surčin", piše u obrazloženju predloga zakona.
 
Izgradnja linijske infrastrukture obuhvata saobraćajne površine, putne objekte, mostovske konstrukcije, energetsku, telekomunikacionu infrastrukturu.
 
Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod banke Poštanska štedionica, kao i Predlog zakona o zaduživanju kod Unikredit banke sada se nalaze u skupštinskoj proceduri i čekaju na usvajanje od strane poslanika.
 
Vlada je Zaključkom 11. maja 2022. godine projekat izgradnje infrastrukture za Nacionalni stadion proglasila projektom od posebnog značaja, navodi se u predlozima zakona. 
 
I ugovorom o zajmu sa Unikredit bankom i sa Poštanskom štedionicom, propisana je kamatna stopa u visini šestomesečnog belibora plus fiksna marža 3,30 odsto godišnje.
  • Zoran

    19.09.2023 10:20
    Zasto
    Pa sta ako se zaduzuje,za koga se zaduzuje pa za narod ti putevi skole bolnice stadioni ostaju narodu srbije da li ste vi normalni kad ovako razmisljate.Pravis kucu zaduzis se uzmes kredit,kupis stan uzmes kredit ako ti ne otplatis otplate tvoji naslednici.Zato vas molim ne lupajte gluposti.Zivela Srbijs
  • Mare

    17.09.2023 21:27
    A za šta se Srbija ne zadužuje???
    Navedite mi neki put ili most ili tunel ili šta god da nije finansirano iz kredita. Ako neko zna nek navede bar jedan projekat. A kad ne budete mogli da se setite, zapitajte se kakvu ćemo zemlju ostaviti našoj deci i za čega su naši preci ginuli!?
  • E

    17.09.2023 20:35
    E
    E kada doje do vracanja dugova svi nas mrze oce da nas bombarduju itd! Mi se zaduzujemo vec decenijama Ako ne i 150 godina i vise! Samo sada nemamo vise sta u zalog dati sem Zemlje koju cemo ubrzo igubiti i zasluzeno jer Narod koji nezna da zaradi i netreba imati svoju zemlju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija