Svaki treći biciklista strada noću, ove godine kažnjeno njih 1.600 jer su vozili pijani

Trećina biciklista u Srbiji strada noću i u uslovima smanjene vidljivosti, zbog čega je jako bitno da budu uočljivi u saobraćaju i koriste adekvatnu opremu.
Svaki treći biciklista strada noću, ove godine kažnjeno njih 1.600 jer su vozili pijani
Foto: Pixabay
To je rekao načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.
Lakićević naglasio je da pojačana kontrola saobraćajne policije sama po sebi ne može jedina doprineti unapređenju bezbednosti biciklista, već da je neophodno delovati i preventivnim aktivnostima.
Dodao je da je ove godine povećan broj prekršaja koji su izrečeni vozačima bicikla i precizirao da je 1.570 njih sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola i oko 840 zbog neposedovanja prednjeg i zadnjeg osvetljenja.
 
Lakićević je rekao da zabrinjava podatak da je ove godine u 1.020 nezgoda, u kojima su učestvovali biciklisti, njih 28 stradalo uglavnom zbog toga što nisu bili vidljivi, zbog čega je neophodno da budu uočljivi i koriste opremu koja će ih učiniti vidljivijim.
 
Naglasio je da će zajednički cilj svih relevantnih subjekata biti poboljšanje infrastrukture i izgradnja više biciklističkih staza.
  • neko

    17.09.2023 19:24
    ja bih zakonski uveo da saobracajni udes sa neosvetljenim biciklistom na putu bude oslobadjajuca presuda za vozaca!!!
    Kratko i jasno, ako sva vozila imaju obavezu da budu osvetljena, cak i danju u danasnja vremena, mora i biciklista obavezno!
  • Venja

    17.09.2023 17:02
    Biciklisti
    Licimuri. Po centru Novog Sada u pešačkoj zoni svi svakog dana viđamo na hiljade biciklista koji krše zakon, jure ko sumanuti, neosvetljeni, drogirani, pijani. Što ne kazne sve njih za početak.
  • Mala dozvola

    17.09.2023 14:55
    Osvetljeni
    Jedna akcija, stane jedan policajac na najprometnijem delu u svakom gradu, opštini i selu i svakog biciklistu koji je bez svetla napred i oznake nazad kazni. Dok ne bude po džepu, ništa. A uveo bi i poznavanje propisa,i mala dozvola i ograničenje godina starosti za učešće u saobraćaju za bicikliste. Plus i za električne, jer se približe velikom brzinom i nečujno su. Ne poznaju propise, plus jedva se popne na bicikl sa preko 70 godina i uhvati pravac pa ti znaj kako će da stane i siđe a da odreaguje na neku dituaciju u saobraćaju , pitanje je, neki vitalniji i hoće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.