Porfirije: Komesari jezičke revolucije šire novogovor prividne korektnosti i lažne ravnopravnosti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porifirije izjavio je na Vukovom saboru u Tršiću da je ukidanje slobode jezika prvi korak u ukidanju slobode svakog čoveka.
Patrijarh je dodao i da se srpski jezik danas "nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promene i izvitopere", saopštila je Informativna služba SPC.
"Nasilje nad jezikom koje gledamo i kome se suprotstavljamo tek je uvod u nasilje nad čovekom", rekao je Porfirije.
Prema njegovim rečima, "ukoliko pristanemo na ukidanje slobode u razvoju i spontanosti u procvatu jezika i iste zamenimo nametnutim promenama i pravilima, učinili smo prvi  korak u ukidanju slobode svakog čoveka da bude ono što jeste i da se razvija u pravcu u kome želi da ide".
 
On je naveo da se srpski jezik danas nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga "promene i izvitopere, da mu preseku dotok životodanih sokova i da ga obezliče".
 
"Promena jezika za cilj ima promenu čoveka koji ga govori, koji na njemu misli i piše, peva i plače, koji je tim istim jezikom formiran i kojim on formira druge", kazao je Porfirije.
 
Porfirije je ocenio da nije svima i do kraja jasno da "ovde nije reč o jeziku kao nekom izdvojenom, samosvojnom fenomenu".
 
On je rekao da ta nasilna promena ima izgled filološkog, ali da je ona u stvari antropološki fenomen.
Porfirije je rekao da "sa zaprepašćenjem gledamo kako politički komesari jezičke revolucije šire svoju novu veru, svoj novogovor prividne korektnosti i lažne ravnopravnosti, nastojeći da živi jezik Vuka i Dositeja sabiju ili rastegnu u prokrustovske postelje svojih ideoloških i političkih ciljeva".
 
Patrijarh je istakao da nadu uliva činjenica da ta nastojanja ne prolaze bez otpora i da se "na sve strane zemlje podižu glasovi u odbranu jezika kao jednog od osnovnih ljudskih prava, poručivši da ta prava, danas kao i uvek do sada, zajedno sa institucijama od nacionalnog značaja, brojnim fakultetima i institutima, brani i braniće Crkva". 
  • Ateist

    18.09.2023 13:44
    A popovi šire samo mržnju
  • Marko, Liman

    18.09.2023 08:02
    Jednačina je sledeća: što gluplji narod, to jača crkva.
  • Slobodan

    18.09.2023 07:42
    Profitije...
    ...bi imao još toga zbog čega se trebao oglasiti pa je kukavičko- rodbinsko-podanički ćutao.
    Ajde popo reci nešto za gej brakove i o starim srpskim vrednostima porodice,reci nešto o Kosovu,pa dotakni se malo i mafije vukova u tvome toru s jaganjcima.
    Nećeš ti to,nego ti je zaštitni znak "Vučko".......kao na davnoj olimpijadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija