Da su skoro izbori: Koliko njih bi glasalo za koaliciju na vlasti, a koliko za organizatore protesta

Kada bi izbori bili u narednih nekoliko meseci, za vladajuću koaliciju bi glasalo 44 odsto birača, za blok stranaka koje organizuju protest "Srbija protiv nasilja" 38 odsto.
Da su skoro izbori: Koliko njih bi glasalo za koaliciju na vlasti, a koliko za organizatore protesta
Foto: 021.rs
Za stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom bilo bi 11 odsto, a sedam odsto ispitanika su neodlučni, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Stata.
Na pitanje da li podržavaju raspisivanje izbora u narednih nekoliko meseci, 48 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 26 odsto ne podržava i isto toliko nema stav. Kada je u pitanju Beograd, 58 odsto građana podržava raspisivanje izbora u narednih nekoliko meseci. Šumadija i Zapadna Srbija je 49 odsto građana i nešto manji procenat onih koji podržavaju raspisivanje izbora u Vojvodini i Južnoj i Istočnoj Srbiji.
Najveću podsrku od stranaka ima Srpska napredna stranka, za koju se izjasnilo 36,3 odsto ispitanika od 76 odsto koji su potvrdili da će izaći na izbore, sledi Stranka slobode i pravde sa 9,8 odsto, Socijalistička partija Srbije - 7,3 odsto, Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića - 5,5 odsto, Srbija centar Zdravka Ponoša - 4,4 odsto, Zeleno-levi front - 4 odsto, Zavetnici 3,4 odsto, Ekološki ustanak - 3,1 odsto i Novi DSS 3 odsto.
 
Ispod cenzusa bi, prema tom istraživanju, ostale Dveri - 2,6 odsto, Demokratska stranka - 1,2 odsto, Zajedno 0,6 odsto i Narodna stranka - 0,6 odsto.
 
Jovanka Vukmirović iz agencije Stata rekla je da je istraživanje sprovedeno na uzorku koji potpuno odgovara demografskoj strukturi stanovništva iz prošlogodišnjeg popisa, polnoj, starosnoj i obrazovnoj, kao i regionalnoj zastupljenosti, a sprovedeno je, telefonskim intervjuima i terenskom anketom na 1.580 ispitanika, u periodu od 8. do 13. septembra.
 
Da je za opstanak sadašnje vlasti u korist mira i stabilnosti zemlje izjasnilo se 36 odsto ispitanika, 48 odsto je da dođe do promene, a 16 odsto nema stav o tome.
 
Proteste "Srbija protiv nasilja" podržava 44 odsto ispitanika, 39 odsto ne podržava, a 17 odsto nema stav. Od onih koji podržavaju proteste, 84 odsto se informiše preko televizija N1 i Nova.
Za ulazak Srbije u Evropsku uniju je 46 odsto ispitanika, 37 odsto to ne podržava, a na pitanje da li ova vlast može da očuva ekonomsku stabilnost zemlje i mir, 46 odsto je odgovorilo da ne veruje u to, 39 odsto ima, a 15 odsto nema stav.
 
Da se Srbija ne kreće u dobrom pravcu smatra 46 odsto ispitanika, 38 odsto je zadovoljno, a 16 nema stav.
 
Odgovor da živi lošije nego pre godinu dana dalo je 39 odsto ispitanika, 40 odsto je reklo da je isto, 18 odsto izjasnilo se da živi bolje, a četiri odsto nisu mogli da ocene.
 
Kao najveće probleme 72 odsto je navelo rast cena, 48 odsto loš položaj radnika i niske zarade, a 45 odsto smatra da su korupcija i kriminal stvari koje najviše brinu građane.
  • Miĺutin

    20.09.2023 15:03
    AV je dno dna,a 90% opozicije globalisticki igraci Vuletova zamena.I jednom za svagda,moramo prvo promeniti sistem,a glasanje o tom po tom.Bez prelazne vlade i hapsenja puno ljudi i oslobodjenja medija nema nikakvih promena.
  • Za sad toliko

    20.09.2023 09:52
    Botovska centrala.
    "Ljudi, danas radimo rezultate anketa. Nema više "svaka-čast-Vučiću" komentara, to više ne prolazi. Idemo zato priču kao protiv režima smo, ali izbori će biti pokradeni pa ne vredi glasati. Nemojte više ni "svi su isti" fazone, i to nam je već provaljeno. Za svaki slučaj, razmislite ovih dana šta uopšte znate da radite. Aj sad na posao."
  • @Ja

    20.09.2023 07:55
    A ti zajedno sa porodicom, familijom, kumovima, prijateljima i kolegama, vas oko stotinak, ste do sada bili verni glasači AV, SPS i njihovih koalicionih partnera?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.