Može li oduzimanje vozila i stroža kaznena politika bahate vozače da dovede u red?

Saobraćajci će ubuduće posle trećeg težeg prekršaja vozačima oduzimati automobil.
Može li oduzimanje vozila i stroža kaznena politika bahate vozače da dovede u red?
Foto: 021.rs
To predviđaju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Može li takva represivna mera, dopunjujući sistem kaznenih bodova za oduzimanje dozvole, da spreči bahatu vožnju na putevima? Očekivanja su velika, prenosi N1.
"Prošle godine smo imali saobraćajni nezgodu, gde smo imali vozača sa 64 prekršaja. U trenutku prekršaja nije imao vozačku dozvolu, odnosno, bila mu je oduzeta. Upravljao je motornim vozilom, izazvao saobraćajnu nezgodu sa tri lica koja su izgubila život", rekao je za N1 Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.
Baš zbog takvih slučajeva će saobraćajci, po novom zakonu, oduzimati vozila.
 
"To će se ticati samo onih težih prekršaja, kada imamo bezobzirno ponašanje i kada imamo u dve godine ponavljanje tih istih prekršaja, kojima se grubo krše saobraćajni propisi", izjavio je za N1 Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.
 
Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja će omogućiti da kada saobraćajac zaustavi takvog vozača i utvrdi da je imao još dva teža prekršaja u poslednje dve godine, oduzeće mu vozilo do kraja suđenja koje sledi.
 
A na spisku je 18 sledećih prekršaja: Vožnja pod dejstvom alkohola, odbijanje testiranja, vožnja bez dozvole ili pod nekom merom. Prekoračenje brzine u različitim zonama, nebezbedna vožnja dece, prelazak na crveno, preticanje mimo propisa ili vožnja na neosvetljenom putu bez svetala.
 
Zakonska mogućnost da se vozilo oduzme je već postojala, ali se nije često primenjivala. Od novog zakona se očekuje da to promeni.
 
"Ovo je samo još jedna potpora, norma i zakonsko utemeljenje, koje će nam biti podrška da možemo nesavesne vozače, one koji su već dva puta učinili teže prekršaje i učine još jedan treći, iz kategorije prekršaja 329 i 330 - da oduzimamo vozila i da ih odstranjujemo", dodao je Lakićević.
 
Izmene zakona važe od 15. spetembra, ali oduzimanja vozila još uvek nije bilo. Čeka se donošenje pravilnika i podzakonskih akata, pa se njegova primena očekuje od oktobra.
  • Građanin Toša

    20.09.2023 08:54
    "Može li oduzimanje vozila i stroža kaznena politika bahate vozače da dovede u red?"
    Može, al samo ako se bude neselektivno primenjivalo, a ja bih pride počiniocima i noge lomio.. A oduzimanje voz. dozvole treba izbrisati iz ZOBS jer ta mera u praksi dosad nikoga nije sprečila da svejedno sedne za volan.
  • hemodroid

    20.09.2023 08:54
    Prosto poostravanje kazni nikada ne daje velike rezultate i to je poznato u pravnoj nauci.Najveci uticaj na prekrsioce ima izvesnost da ce biti uhvacen (dakle dobar rad policije) i kratak postupak do osude (dakle dobro i efikasno pravosudje).Zato nikakav problem u ovoj zemlji nije i nece biti resen.
  • @Treba im terapija

    20.09.2023 08:53
    Ne samo terapija, treba im hospitalizacija. I to duža. I ja ovo tvrdim bez trunke ironije! Lako se može ovo podvesti pod dijagnozu. Samoubilačke i ubilačke sklonosti su tema za psihijatriju, bez dileme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija