Preminuo Nikola Mirkov, dugogodišnji direktor RTS-a

Dugogodišnji direktor Radio-televizije Srbije Nikola Mirkov preminuo je u 76. godini.
Nikola Mirkov je rođen u Beogradu 1947. godine. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta počeo je da radi u Radio Beogradu - najpre kao novinar, a potom kao urednik "Novosti dana", "Dnevnika" i "Radioskopa", prenosi RTS.
Istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu.
Za urednika "Programa 202" izabran je 1979. godine, a tri godine kasnije prešao je na televiziju na mesto urednika Zabavno-rekreativnog programa.
 
Ubrzo se vratio Radio Beogradu i krajem 1985. imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda. Od maja 1990. do avgusta 1991. bio je direktor Radio Beograda.
 
Tada je sa nekoliko najbližih saradnika smenjen iz političkih razloga i prinuđen da napusti RTS, a ubrzo i zemlju zbog pritisaka i progona.
 
Nakon tri godine, vratio se u zemlju i radio kao slobodni novinar u "Medija centru". Za slovenački list Delo pisao je prikaze najznačajnijih domaćih knjiga.
U julu 2001. nakon devet godina vratio se u RTS na mesto urednika Kulturno-umetničkog programa. Godine 2006. prvi put je izabran za direktora Televizije Beograd.
 
Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a izabran je u oktobru 2013. godine, nakon smrti Aleksandra Tijanića. Vodio je RTS do maja 2015. godine, kada je za novog direktora izabran Dragan Bujošević.
  • Predrag

    21.09.2023 13:43
    Saučešće
    Poštovana ličnost u našoj kulturi,pokoj mu duši i saučešće porodici.
  • Нс бој

    21.09.2023 05:11
    Први пут видим и чујем за њега,моја срамота,ал тако је са свим људима који вреде,гурају их на маргине овог друштва.
  • Zd-ns

    20.09.2023 20:56
    Politicki
    Politicki smenjen, upropaste coveka da je morao otici iz zemlje, verovatno nije odgovarao Miri Markovic, ima tu i neceg dobrog, sacuvao zivu glavu, taj divni pametni covek imao je toliko znanja da je biran na svim navedenim finkcijama, cenjen u kolektivu, steta sto ga je smrt prekinula, mogao je jos da da dobrih saveta. Saucesce porodici a njemu da nadje mir na svom putu na neko lepse mesto. Hvala ti na iscrpnom radu i doprinosu na mediju kakav je RTS.




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija