Na Kosovu "cvetaju" lažni evri: Konobari odustali od proveravanja da li su falsifikovani

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od proveravanja jesu li kovanice od dva evra prave ili lažne, budući da ih je strahovito puno falsifikovanih.
Na Kosovu "cvetaju" lažni evri: Konobari odustali od proveravanja da li su falsifikovani
Foto: Pixabay

Zbog kvaliteta nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

"Na početku su svi pazili i proveravali kovanice od dva evra", kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svetlo ili ih bacali na sto i proveravali kako zvuče. 

"Sada više to ne radimo… Možda primamo pravi a možda i lažni novac. Sve je to isto", kaže on, prenosi Hina.
 
Količina kovanica od dva evra u opticaju je ove godine dramatično porasla, navode agencije.
 
Kosovo i susedna Crna Gora nisu deo evrozone, ali svejedno koriste evro.
 
U laboratoriji u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine proverili više od 30.000 lažnih kovanica evra, u poređenju s 4451 u istom razdoblju lani…
 
"Kvalitet ide od vrlo loših do jako dobrih", rekla je Vjolca Mavrići, radnica u laboratoriji.
 
"Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, pre su imali problema s gramažom, ali sada su jednake pravim", dodala je.
 
Policija kaže da su prošle godine tužiocima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas, u ovoj godini, 486 slučaja.
U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Severne Makedonije na Kosovo uneli 10.600 komada falsifikovanih kovanica od dva evra.
 
Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videa u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 posto vrednosti pravog evra.
  • Ceeekaj

    24.09.2023 10:41
    deset puta vise testiranih a duplo manje probadjenih falsifikata = cvetaju lazni evri...ok kul
  • Косовка Девојка

    22.09.2023 13:07
    Било би братски да се са једне стране кованице налази глава AV-а , а са друге Куртија пошто обадва имају лажне државе,па када Срби пију окрену AV-а, а када Албанци пију окрену Куртија и валута призната у сваком кафићу
  • Милица

    22.09.2023 12:10
    Валута Боро и Рамиз

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija