Deca rudara poginulih u rudniku Soko dobijaće po 12.000 dinara mesečno u narednih godinu dana

Maloletna deca rudara poginulih u nesreći koja se 1. aprila prošle godine dogodila u rudniku "Soko" kod Sokobanje, dobijaće u narednih godinu dana stipendije od 12.000 dinara mesečno.
Deca rudara poginulih u rudniku Soko dobijaće po 12.000 dinara mesečno u narednih godinu dana
Foto: 021.rs
Za svih osam porodica obezbeđeni su i paketi sa hranom i zdravstvene kartice za ostvarenje popusta na laboratorijske analize u privatnim zdravstvenim ustanovama.
Pomoć za porodice i decu poginulih rudara obezbedio je Rotari klub Dunav Beograd, a ovogodišnji predsednik kluba Miroslav Krmpotić je, uručujući stipendije i pomoć porodicama, istakao da su u Sokobanju došli sa idejom da otpočnu akciju pomoći, a sa nadom da će moći da im pomažu više godina.
"Ovde smo da pozovemo sve ostale klubove i privredne subjekte koji su u mogućnosti, da se pridruže i pomognu. Bol za izgubljenim članom porodice je neizmeran kako za decu, tako za roditelje i rodbinu i svi zajedno treba da im pomognemo", rekao je Krmpotić.
 
Zoran Čurlić iz Rotari kluba Dunav Beograd rekao je da će stipendije od 12.000 dobijati deca rudara Petra Petrovića, Nenada Trivunca i Bojana Stajića, njih ukupno petoro, četiri devojčice i jedan dečak. 
 
Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić kazao je da će nastojati da deca stipendije primaju sve vreme dok se školuju.
 
"Nastojaćemo da se u prikupljanje sredstava za isplatu stipendija uključi opština i privrednici iz Sokobanje i rotari klubovi iz udruženja, kako bi deca dobijala stipendije i u narednom periodu", rekao je Nikolić.
 
On je istakao da bi opština Sokobanja trebalo uskoro da obezbedi opštinski stan za suprugu i dve ćerke rudara Petra Petrovića.
 
Marija Petrović, Petrova supruga, u ime porodica nastradalih rudara zahvalila se na pomoći Rotari klubu Dunav Beograd i apelovala da joj opština Sokobanja što pre pomogne oko rešavanja stambenog pitanja.
 
"Dok je suprug bio živ takođe smo živeli kao podstanari, ali sam zbog vlage u tom stanu nedavno morala da se preselim u drugi stan. Onda se ispostavilo da smo u roku od 15 dana morale da se ponovo selimo, a već za neki dan nas očekuje i treće preseljenje", kazala je Petrović.
 
Ona je dodala da ne traži luksuzan stan, već stan u kome će njene devojčice koje sada imaju deset i osam godina, imati svoju sobu.
 
U tragičnoj nesreći koja se u rudniku "Soko" dogodila 1. aprila 2022. u zoru zbog curenja metana poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).
  • Iva

    23.09.2023 20:27
    kao
    Treba da dobiju kolko i kosarkas za bubreg.
  • Драган

    23.09.2023 16:52
    @Ma
    У праву сте на Косову још од 2010 сви,Грађани од 60 година добијали су 100 евра и деца 80! Сада је подигнуто,Старији 150 док деца 100 евра до 18 године без обзира на званична,примања,пензије и материјално стање! Док деца,погинулих бораца,радника...до 21 године,имају све бесплатно,разне привилегије и примања до 300 евра! То је Држава и тако се брине о својим,Грађанима док отимање о неплаћеном,комуналијама и разним,наметима још није,забележена! Банке су нешто,друго али ни оне немогу,истерати задуженог на улици док му ненађу,стан сразмерно колико је уплаћивао,кредит! Ово је истина,која се крије од Грађана Србије,како би АВ и Банда,створили лажну слику о некој помоћи коју дају и остали,трикови којим се служе! Заиста Срамота и оправдано Грађани,немају поверења у овакву Државу и неби мрднули за њу јер само,отимају и ништа више уз јефтин и лажни,патриотизам!!!
  • Дара Попадија

    23.09.2023 15:15
    Помоћ ротари клуба , ротаријанце црква сматра сектом и ето секта помогла породице страдалих рудара а црква одмогла ,па ко је ту већи секташ ,сад деца страдалих треба да иду у цркву и моле се богу зато што црква проповеда да је секта следбеник сотоне

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija