Sve se manje kupuje na pijacama, marketi prejaka konkurencija

Pijace u Srbiji imaju oko 16 odsto tržišnog udela u ukupnom prometu i prodaji poljoprivrednih proizvoda na teritoriji cele zemlje.
Sve se manje kupuje na pijacama, marketi prejaka konkurencija
Foto: 021.rs
To pokazuje trend pada u odnosu na poslednjih desetak godina, naveo je izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" Savo Duvnjak.
On je rekao i da je pad prometa na pijacama bio očekivan s obzirom da se one suočavaju sa sve izraženijom konkurencijom super i mega marketa, kao i novim načinima prodaje preko interneta i dostavom na kućnu adresu.
Objasnio je i da je jedan od problema zašto je poljoprivrednih proizvođača na pijacama manje to što je prosečan zakupac na pijacama star oko 57 godina, navela je Privredna komora Srbije u saopštenju.
 
"Promet na pijacama u tekućim cenama prošle godine bio veći za oko 21 odsto u odnosu na godinu pre. Međutim, to ne znači da je promet realno rastao, jer su cene poljoprivrednih proizvoda u istom periodu porasle za više od 30 odsto", rekao je Duvnjak.
 
Upućena je inicijativa nadležnima da se stopa PDV-a za naplatu pijačnih usluga neposrednim poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju svoje proizvode na pijacama, sa 20 smanji na 10 odsto.
  • Sasa

    25.09.2023 00:05
    Nemam ništa protiv nakupaca, pa ni nešto viših cena - ako bi nudili kvalitetniju robu i bili ljubazniji. Na pijaci ima divnih prodavaca ali i onih koji su, blago rečeno "za izbegavanje". Zasada, radije kupujem jeftinije osrednje proizvode u supermarketu gde bar mogu da biram i ne dolazim u konfliktnu situaciju.
  • Bezelbub

    24.09.2023 20:45
    Nisu marketi prejaka konkurencija nego nakupci na pijacama drže prejake cene. Seljaka i nema više, to je davno prošlo vreme. Porez ne plaćaju, limun i banane sigurno od kuće ne donose, a bar su 20% skuplji u odnosu na markete. p.s. Ne kopčamo se ni mi iz IT sektora na leđa pa da plaćamo suplje na pijaci, nego cene dole gospodo, ne morate dnevno zaraditi 500e čisto.
  • ns

    24.09.2023 18:16
    Na futoskoj pijaci preprodavci kojih je vecina kazu kupcima ne moze da se bira, vec ti on pakuje u kesu. Neka hvala odo u radnju ionako je to sve isto danas a jeftinije je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija