Vučić o incidentima na Kosovu: Stradala trojica Srba sa KiM, dvojica teško ranjena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao da su u sukobu kod mesta Banjska učestvovali Srbi sa Kosova koji su se "pobunili protiv Kurtijevog terora".
Vučić o incidentima na Kosovu: Stradala trojica Srba sa KiM, dvojica teško ranjena
Foto: FoNet
"Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je sinoć oko 2.46, grupa Srba sa Kosova i Metohije postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije.
 
Zatim, kako je rekao Vučić, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice.
"U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. U 10.15 časova albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije", rekao je predsednik.
 
"Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca, to je za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno, a najmanje srpskom narodu u trenutku kada su shvatili da je Aljbin Kurti glavni organizator haosa na Kosovu", izjavio je Vučić.
 
Vučić je rekao da je međunarodna zajednica dala "kart blanš" Kurtiju da se obračuna sa "teroristima". Istakao je da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe. "Malo ko je želeo da čuje i da sluša".
 
Dodao je da su, prema informacijama kojima raspolaže, stradala trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, "a da nije bilo neophodno da budu likvidirani", dvojica su teško ranjena i, kako je dodao, postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo.
 
Prema Vučićevim rečima, Aljbin Kurti je jedini krivac za ovo što se dešava danas na Kosovu i žao mu je što je deo Srba naseo na njegove provokacije.
"Aljbin Kurti je jedini krivac. Želi da nas odvuče u rat sa NATO i nijednu drugu želju nema. To je jedino što radi sve vreme. Jedino", rekao je Vučić.
 
Predsednik je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa tim odlukama izaći pred narod na Kosovu i Metohiji.
 
Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na severu budu srpski policajci "jer je to jedini način da Srbi ne budu proterani i da ne bude više sukoba".
 
"Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir", rekao je predsednik.
 
On je poručio da je ovo učvrstilo i njega i srpski narod da kaže: "Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete".
 
"Možete da uradite šta god hoćete, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste napravili bombardovanjem Srbije i svim mogućim lažima. A da li smo spremni da razgovaramo, razgovaraćemo uvek", kazao je Vučić. 

Komentari 66

  • Nikola

    26.09.2023 22:08
    Ako se mi pobunimo protiv tvog terora hoćeš i nas da braniš?
  • Aha

    26.09.2023 16:24
    Pa se vi prijavite da branite, kao i uvek, ostaviće vas ko pse dok oni vataju maglu preko brda.
  • Ne

    25.09.2023 15:40
    Zamajavaj
    Ljude na Kosovu. Koliko je ljudi napustilo Srbiju što im je ovde lepo. Nek idu i oni. Ne mogu više to da slušam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija