Nove reakcije: Vučević za sve krivi Kurtija, Švarm upozorava na zaveru ćutanja i teške propuste

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da Srbija očekuje "daleko aktivniju" ulogu misije KFOR u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, "a ne da se dozvoljava lov na Srbe do istrebljenja poslednjeg od njih".
Nove reakcije: Vučević za sve krivi Kurtija, Švarm upozorava na zaveru ćutanja i teške propuste
Foto: Beta/AP

Komentarišući jučerašnje sukobe u selu Banjska na severu Kosova, u kojima je ubijen jedan kosovski policajac i najmanje troje Srba sa severa Kosova, Vučević je ocenio da je kosovski premijer Aljbin Kurti "isključivi krivac za sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji".

"Da ne budemo naivni da se pravimo da se ne dešava i da se nije dešavalo sve ono što se dešavalo juče, ali i ono što se dešava danima, nedeljama i mesecima na Kosovu i Metohiji. To su ozbiljni i veliki izazovi za našu državu, gotovo nemoguća situacija za srpski živalj na Kosovu i Metohiji i kratko ću rezimirati samo onim što jeste stav države Srbije – da je politika Aljbina Kurtija, on sam lično, isključivi krivac za sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević na otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner" u Beogradu.

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.
 
Abazi je za portal koha.net rekao i da postoje indicije da je u još nekoliko kuća i vozila na području Banjske i Zvečana sakriveno oružje.
 
"Mogu da potvrdim da je automobil sa oružjem već pronađen i da se nastavlja akcija lociranja sumnjivih kuća i vozila", rekao je tužilac.
 
Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin okarakterisao je danas incident koji se dogodio u nedelju na severu Kosova kao kriminalni i teroristički napad na Kosovsku policiju.
 
Posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem Saracin je rekao da je u nedelju "viđena užasna situacija".
 
"Juče smo videli užasnu situaciju. Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na Kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće članovima porodice, kosovskoj policiji i celoj državi", rekao je on.
 
Saracin je na Kosovo došao dan nakon napada u selu Banjska, gde je jedan kosovski policajac poginuo, a trojica su povređena. 
 
Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm ocenio je da o oružanom sukobu na severu Kosova postoji "neka zavera ćutanja", te da su službe u Srbiji napravile "težak bezbednosni propust".
 
On je kazao da je najgore od svega što i sada "zapravo ne znamo ko je te ljude poslao tamo, zašto su bili u uniformama, odakle im oružje", te da je, kako je kazao, "najvažnije od svega što ne znamo šta su hteli".
 
"Imam osećaj da oko svega postoji neka zavera ćutnje u kojoj učestvuju svi - delimično kosovske vlasti, delimično medjunarodna zajednica, delimično Srbija, a ono što samo znamo je da imamo mrtve ljude", kazao je on.
 
Napomenuo je da je "predsednik Srbije juče rekao da su ljudi koji su učestvovali u tom incidentu, misleći na srpsku stranu, bili malo u centralnoj Srbiji i malo na Kosovu i da je to njihov revolt i pobuna".
 
"Da li su bili pod nekom opservacijom, naše službe se hvale da znaju sve šta se dešava na Kosovu i kako im je moglo promaći da se ta akcija priprema", zapitao je Švarm.
  • Попа

    25.09.2023 21:48
    Па када ови наши заробљени пропевају знаће се да ли су вијали вештице око манастира или караконџуле ,како су пуцали испаде да се сами међусобно поубијаше а вештица утекла на метли
  • zgađen

    25.09.2023 20:10
    Zagustilo
    Otvaranje Međunarodnog sajma naoružanja bez prisustva nepomenika? Ljudi, da li je to moguće?
  • Nik

    25.09.2023 19:31
    A ko su ti naoružani ljudi? Za poginulog Albanca znamo ime i prezime, a za ubijene, ranjene, uhapšene Srbe (bar tako tvrdi Vučić) nikakvih podataka. Malo je to sumnjivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija