Eparhija Raško-prizrenska: Episkop Teodosije u poseti manastiru Banjska

Danas je u popodnevnim časovima Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska, navodeći da ga je iguman Danilo upoznao sa dešavanjima u manastiru i okolini.
Eparhija Raško-prizrenska: Episkop Teodosije u poseti manastiru Banjska
Foto: Beta/AP

"U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju. Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, u manastiru nisu naišli ni na kakve tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira.

"Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama. Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEKS-u i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Monaški život se polako u manastiru normalizuje", navodi se u saopštenju ove eparhije.
 
Eparhija naglašava da objavljuje ovo saopštenje "najviše iz razloga kako bi demantovala razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijima".

"Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda. Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja", zaključuje se u ovoj reakciji.

  • Joca

    25.09.2023 19:22
    Eparhije, bratije, konaci, manastiri, poklonici... o.O
    I ovo je vest u XXI veku? Samo u Srbistanu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija