Odluka suda o slučaju Jovanjica: Izuzeti dokazi o više od pola tone marihuane

Suđenje vlasniku plantaže marihuane "Jovanjica" Predragu Koluviji i ostalim okrivljenim nastavljeno je danas.
Odluka suda o slučaju Jovanjica: Izuzeti dokazi o više od pola tone marihuane
Foto: Pixabay
Suđenje je nastavljeno i pored izostanka svedoka Slobodana Milenkovića, tadašnjeg načelnika odeljenja za borbu protiv droga, koji je to po peti put opravdao zdravstvenim razlozima.
 
Veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu prihvatilo je na današnjem pretresu zahtev odbrane prvookrivljenog u aferi "Jovanjica" Predraga Koluvije da se policijski zapisnik o pretresanju prostorija u njegovom vlasništvu od 18. novembra 2019, što uključije i plantažu marihuane, proglasi nelegalnim, jer on nije prisustvovao tim radnjama.
Iz tog razloga, iz spisa predmeta izuzeti su i potvrda o oduzetim predmetima i izveštaj o pregledu lica mesta, koji je sačinila Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici od 20. novembra te godine, sa dopunom od 24. novembra, a razlog je što Koluvija nije prisustvovao pretresu.
 
Izuzet je i zapisnik o veštačenju Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku od 25. novembra, njegova dopuna od 6. februara 2020. godine, kao i zapisnik tog centra od 2. decembra 2019.  i ispravka zapisnika o veštačenju od 6. februara 2020.
U izuzete zapisnike spada i onaj o oduzimanju 660 kilograma kanabisa.
 
Predsednik veća Zoran Ganić rekao je da se izdvojeni zapisnici ne mogu koristiti u postupku, kao i da je utvrđeno da su pretresi 13, 14. i 15. novembra bili zakoniti, pošto im je Koluvija prisustvovao, dok od 18. novembra nije, jer on o njemu nije obavešten, niti mu je uručena naredba, a nije doveden ni da prisustvuje.
 
Postupajući tužilac Saša Drecun prethodno je naveo da je pretres 18. novembra obavljen bez Koluvije, jer on nije mogao da bude izveden iz pritvora posle radnog vremena.
 
Koluvija je to dementovao rekavši da je na neke pretrese odvođen i oko ponoći.
 
Ganić je konstatovao da je iz zapisnika o pretresu vidljivo da je on počeo u 14.45 časova, što je tokom radnog vremena, a da je Koluvija, po pravilu, morao biti iz pritvora doveden ranije.
 
Povodom tvrdnji policije i tužilaštva da je pretres obavljen zbog opasnosti da se napadom dronovima unište dokazi, sudija je kazao da o tome nije napravljena ni policijska službena beleška, iako se to radi i za najsitniji slučaj.
 
U zapisniku o pretresanju nije bilo, u za to predviđenoj rubrici, napisano da postoji opasnost da dronovi unište dokaze, ukazao je Ganić.
 
On je saopštio odluku veća da se nastavak glavnog pretresa odlaže do daljeg, dok se strankama u postupku ne dostave pisani otpravci odluke. 
Do sada su svedočili i bili ispitivani inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović u aprilu, Dušan Mitić u junu i julu, kao i 6. septembra Milan Isakov.
 
Inspektori Miloš Jurišević o Ljubomir Petrović objasnili su da su imali naredbu za pretres i tog 18. novembra, zatim da im je iz suda rečeno da nije bilo moguće obezbediti prisustvo Koluvije, budući da se pretres obavljao u popodnevnim časovima, posle radnog vremena. Suvlasnik Jovanjice Aleksandar Anđić, prema njihovim rečima nije bio dostupan na broj telefona na koji im se inače javljao do tada i bio vrlo "kooperativan".
 
Naveli su i da su se na pretresanje odlučili, jer su imali obezbeđena dva svedoka, a sama akcija je bila hitna da se obavi, jer su imali "operativna saznanja da bi moglo doći do uništavanja dokaza na imanju", što im je neposredno kazao načelnik odeljenja Slobodan Milenković. Naveli su inspektori i da akciju na Jovanjici nisu pripremali pre poziva Milenkovića i da sa njim nikada ranije o tome nisu razgovarali.
 
Takođe su obojica kazala da su im policijski službenici koji su se nalazili na Jovanjici i obezbeđivali imanje od prvog policijskog upada, preneli da imanje tokom večernjih časova nadleću dronovi, čije poreklo nisu znali. To im je dodatno bio signal da ubrzaju pretres 18. novembra.
 
Oba inspektora rekla su i da je policija seču biljaka pronađenih na Jovanjici izvršila 20. novembra 2019. kada su za to dobili odobrenje tužilaštva.

Komentari 34

  • Zare

    28.09.2023 11:54
    Znaci dileri, nikako ispod pola tone je mozete zaglaviti na robiji!
  • milicica

    28.09.2023 00:06
    sledece izuzece
    kako su poceli i samog optuzenog a jeste malo cudno da su smeli to da utvrdjuju bez njega i da nisu mogli a tek je cudno sto svedok 5 puta zbo bolesti nije dosao.
  • Fuj49

    27.09.2023 21:43
    @ LYBI
    Bravo za komentare. Sačuvaću ih. Sad je više nego jasno da mirni protesti nisu više opcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.