Stano povodom Dana žalosti u Srbiji: EU protiv veličanja i oplakivanja terorista

Evropska unija se suštinski protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista, rekao je portparol EU Peter Stano povodom proglašenja Dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska.
Stano je naveo da je 25. septembra, kada je na Kosovu proglašen Dan žalosti, Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast "žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju", dok Delegacija
EU u Beogradu to nije učinila 27. septembra, kada je dan žalosti bio u Srbiji.
"Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama", naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio slobodna Evropa.
Zvaničnici EU insistiraju da je neophodna istraga napada u Banjskoj i da će u skladu sa rezultatima istrage EU odlučiti kako da postupi.
 
Stano je danas novinarima u Briselu rekao da je EU zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj i da "ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica".
 
"Veoma jasan stav EU je", rekao je Stano, "da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni".
  • Pitanje

    29.09.2023 17:39
    Da li se EU jedan jedini put oglasila povodom veličanja albanskih zločinaca i terorista u albanskim školskim udžbenicima?
  • Bolek

    29.09.2023 14:07
    Alo indijanci, ako je to vaša država, što ne idete tamo? Ne vidim šta vam je teško, ovo ovde nije vaša kuća i niste se uopšte uklopili pa ipak rastete kao korov, na Kosovu ćete prosto da cvetate!
  • Лиманац

    29.09.2023 11:42
    Какве су то „европске тековине” које забрањују жаљење страдалих? Дан жалости био је проглашен због трагичног догађаја на Косову и Метохији, у коме је, између осталих, живот изгубио и један Албанац, иако је исти био припадник нелегитимне параполицијске формације, гледано из угла међународног права и Устава.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.