Borelj: Raspoređivanje vojske na Kosovu veoma zabrinjujuće i mora se zaustaviti

Evropska unija je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije ka Kosovu, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Borelj: Raspoređivanje vojske na Kosovu veoma zabrinjujuće i mora se zaustaviti
Foto: Beta/AP

"Raspoređivanje vojske duž prelaza je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku", izjavio je Borelj grupi novinara iz međunarodnih medija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjenim Američkim Državama, te razgovaraju o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije.

"Prošlonedeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", ocenio je Borelj.
 
I američki zvaničnici su 29. septembra izrazili zabrinutost Vašingtona zbog "velikog razmeštanja" srpskih trupa.
 
"Pratimo veliko srpsko raspoređivanje koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica. Verujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", izjavio je Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je napad ocenio "terorističkim aktom" je ponovio stav da se napadači moraju suočiti sa pravdom.
  • Професор

    30.09.2023 22:51
    Да је среће и да реагује него само глуми притисак а драмосер је п... да би наредио покрет.
  • @Merošina

    30.09.2023 22:41
    Imate vrlo interesantan koncept osvete, ono baš za posmatranje...
    Prvo Radojičić i ekipa "slučajno" ubiju nekog običnog policajca (kome je dozvoljeno kretanje u severnom delu), onda dođe ROSU i ubije 3-4 "heroja" pa bi onda vi da se "osvetite" tako što ćete junački iz šume da upucate neku (bilo koju) policiju koja se šeta nezaštićena po putu (naravno ni slučajno prave ubice ove trojice/četvorice, već bilo koga).

    Tako ste se i 90ih "svetili" po selima umesto po pripadnicima OVK i još dobro i prošli kako ste zaslužili
  • /

    30.09.2023 19:58
    /
    eh, a sve je pocelo svercom koji su presreli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.