Vučević: Vojska Srbije bi, ukoliko dobije naredbu od predsednika Vučića, ušla na teritoriju Kosova

Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je kao netačne navode iz Prištine i pojedinih svetskih medija o kretanju Vojske Srbije (VS) na teritoriji Srbije, nakon sukoba u selu Banjska.
Vučević: Vojska Srbije bi, ukoliko dobije naredbu od predsednika Vučića, ušla na teritoriju Kosova
Foto: FoNet (Ana Paunković)
"Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja jedinica VS na teritoriji naše države i iste smatramo potpuno neprimerenim, neodgovornim i iste odbacujemo kao netačne, odnsno apsolutno neistinite", rekao je Vučević.
 
Ministar je ponovio da će "Vojska Srbije, ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao dela Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesinalno i uspešno".
"A i tada bi to prethodno najavili jedinicama, odnosno komandi Kfora. Ne bismo radili nikome ništa iza leđa. Apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno radnog prava", kazao je Vučević.
 
Naveo je da Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da do takv scenarija ne dođe.
"Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, da se implementira postignuto kroz prethodne sporazume iz dijaloga Beograda i Prištine, kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, odnosno svaki mogući sukob koji nije u nacionalnom interesu Srbije", rekao je Vučević.
 
Dodao je i da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci i vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama.
 
"Nije ispalio nijedan metak niti je je ispalio nijednu granatu niti prisustvovao navedenim aktivnostima", izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.
On je naveo da je Radoičić prethodnih godina pozivan na vojne vežbe, ali da se na njih nije odazivao.
 
"Šta Radoičić radi na privatnom imanju nije stvar Vojske Srbije", rekao je Mojsilović. 

Komentari 107

  • komsha

    06.10.2023 08:40
    opet...
    mi menjamo vlast samo kada nas neko bombarduje...
  • Miki1

    05.10.2023 11:26
    Ne lupaj
    Ne treba ni komentarisati glupe komentare pudlice vucevica bljak..
  • Nikola

    05.10.2023 09:45
    Naravno da ne treba. Nema potrebe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija