Groznica Zapadnog Nila u Srbiji: Obolelo 84 ljudi, najviše sa teritorije Južne Bačke i Beograda

Na teritoriji Srbije su do 30. septembra registrovana 84 slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Groznica Zapadnog Nila u Srbiji: Obolelo 84 ljudi, najviše sa teritorije Južne Bačke i Beograda
Foto: Pixabay

Među obolelima su 51 muškarac i 33 žene, starosti od 18 do 89 godina.

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (21), Južnobačkog (22), Sremskog (9), Zapadnobačkog (8), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2) i Nišavskog (1) okruga. 
U sezoni nadzora 2023. godine, do 27. septembra u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je ukupno 566 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, kao i 46 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom bolešću.
 
U Italiji je obolelo 280 osoba, a 17 preminulo, u Grčkoj 143 obolela i 19 premunilo, u Rumuniji su 63 osobe zaražene, a devetoro je preminulo, u Mađarskoj ima 27 obolelih, u Španiji osam i jedan premunili.
 
U Hrvatskoj je šestoro obolelo od ovog virusa, u Nemačkoj četvoro, a na Kipru i u Severnoj Makedoniji po jedna osoba.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a sezona transmisije virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

  • Zika

    02.10.2023 18:39
    Ne prskaju komarce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija