Zastupnik Karadžića, Šljivančanina, Cece i drugih: Ko je branilac Milana Radoičića?

Osim Milana Radoičića, koji je danas priveden i saslušan, u žiži javnosti je ovih dana i njegov advokat, Goran Petronijević.

Kako piše Danas, ovog advokata profesionalna biografija i ideološko usmerenje čine idealnim zastupnikom doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste i samoproklamovanog branitelja Srba sa severa Kosova.

Petronijević je rođen 1960. godine u Prokuplju, a detinjstvo je proveo u selu Gajtan u opštini Medveđa, gde su mu roditelji radili kao školski učitelji. Porodica mu se preselila u Beograd gde je završio Pravni fakultet.
Kako je nedavno pisao list Alo, u trećem razredu gimnazije bio je primljen u Savez komunista, a na fakultetu je bio partijski sekretar.
 
"U vreme režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Goran Petronijević je bio sudija Okružnog suda u Peći na Kosovu. Na toj poziciji je maja 2000. osudio skoro 150 Albanaca sa Kosova na ukupno 1.600 godina zatvora zbog navodnog krivičnog dela terorizma", pisao je Radio slobodna Evropa, a preneo Istinomer u biografiji Gorana Petronijevića.
 
Pred Okružnim sudom u Beogradu 2000. godine organizovano je suđenje liderima NATO-a zbog bombardovanja SR Jugoslavije, a jedan od članova sudskog veća bio je Petronijević.  
 
Optuženi su bili predsednik SAD Bil Klinton, državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, britanski premijer Toni Bler, francuski predsednik Žak Širak, nemački kancelar Gerhard Šreder i još devet čelnika NATO i zemalja koje su učestvovale u bombardovanju SRJ.
 
Sa mesta sudije smenjen je posle Petog oktobra i nakon toga prelazi u advokaturu. 
 
Spisak Petronijevićevih klijenata uključuje više osoba iz Srbije optuženih za ratne zločine.
 
Pred Haškim tribunalom je zastupao nekadašnjeg visokog oficira JNA Veselina Šljivančanina, zastupa i političkog lidera bosanskih Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji Radovana Karadžića, ali zastupao je još neke poznate javne ličnosti, poput folk pevačice Svetlane-Cece Ražnatović, kao i bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića, potom jednog od pripadnika ozloglašenog, kriminalnog "Zemunskog klana" Sašu Pejakovića-Peleta, jednog od osuđenih u procesu za ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića 2003. godine. U nekoliko parničnih postupaka Petronijević je zastupao i Milorada Ulemeka Legiju, nekadašnjeg komandanta ozloglašene Jedinice za specijalne operacije, čiji su pripadnici izvršili ubistvo Đinđića. Njega je zastupao u imovinsko-pravnim postupcima, ne u krivičnim.
 
U maju 2020. pretučen je u kafiću u centru Beograda, zajedno sa svojim kolegom Novicom Pekovićem. 
Petronijević je i zamenik predsednika Pokreta za Srbiju. Na sajtu ovog pokreta u njegovoj biografiji se navodi i da je "lični biograf generala Ratka Mladića i jedna od retkih intelektualaca danas, koja pokreće i neustrašivo se bori za istinu o događajima u Srebrenici i okolini od '92 do danas".
 
Pripadnici ovog pokreta se, kako piše Danas, zalažu za "preporod nacionalne samosvesti srpske nacije i jačanje svestrane saradnje sa svim pravoslavnim slovenskim narodima i svim narodima Balkana, za afirmaciju prava na ujedinjenje svih državotvornih delova srpskog naroda koji su ostali izvan granica Srbije, za iskorenjivanje srbofobije i međunacionalne mržnje".
 
U septembru 2023. Ambasada Ukrajine u Srbiji oglasila se povodom njegovog učešća "u imitaciji regionalnih i opštinskih 'izbora' koje su ruske okupatorske vlasti organizovale na istoku Ukrajine i Krimu, saopštila je danas ukrajinska ambasada u Beogradu".
  • A

    04.10.2023 10:14
    A
    A koje najbolji Advokat? Onaj ko ima Veze bilo i bice kao svugde u Svetu! Možeš prava imati u malom noktu ako nemaš veze ništa nevredis! Svi Advokati oce pare sto je i normalno ali mali procenat to zaista zasluzi i onda dolazi do pičvajza Itd! Neulazim ko je i šta je ovaj Advokat ali dobija Sporove i vredi svaki euro! A optuženom je to najvažnije i ništa vise!!! Ovo pišem iz iskustva na zalost lošeg po mene jer me Advokat zavlačio i uzimao pare godinama dabi na kraju izgubio Spor a na početku mi izobecavao svasta te stojimo dobro Itd.i reko da se raskusuramo eeee pa ja ti ništa nisam garantovao ovo ono..vrati pola para i marsss! Na jedvite jade sam uzeo pola svojih para i time platio troškove Suda Itd! Ovo su preskupi Advokati za običnog Coveka ali vrede!!!
  • Joca

    04.10.2023 09:56
    On je, znaci, sve ono protiv cega se treba boriti u ovom drustvu.
  • SG

    04.10.2023 09:36
    Toma Fila je bio za vreme SPS-a, ovaj je sada covek sluzbe SNS-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija