Pet opozicionih stranaka pisalo međunarodnim posmatračima: Izborni uslovi su pogoršani

Pet opozicionih parlamentarnih stranaka i organizacija uputile su pismo međunarodnim faktorima za praćenje izbora u Srbiji sa zahtevom da se izjasne o izbornim uslovima.
Pet opozicionih stranaka pisalo međunarodnim posmatračima: Izborni uslovi su pogoršani
Foto: 021.rs
Traže da se izjasne da li će izbore smatrati neslobodnim i nedemokratskim ukoliko se sprovedu bez ispunjenih preporuka iz izveštaja ODHIR-a odnosno OEBS-a, koje se Vlada Srbije obavezala da će ispuniti.
Ovaj zahtev su inicirale Poslanička grupa "Pravac Evropa" - Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret - Sindikat Sloga, zajedno sa Poslaničkom grupom Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd.
Navode da su "ponovili potrebu da se i međunarodni akteri i partneri Srbije javno oglase o nesprovođenju sopstvenih izveštaja i preporuka u vezi sa niskim nivoom izbornih uslova i sloboda u našoj zemlji ili da utiču na Vladu i predsednika Srbije da ispune preporuke na koje su se sami obavezali".  
 
"Izborni uslovi, zarobljavanje medija od strane režima i pritisak na birače od tada su se pogoršali. Potpuno koordinisana i okupljena demokratska i proevropska opozicija u Srbiji zahteva vanredne parlamentarne i beogradske izbore u našoj zemlji, jer ne postoji drugi način da naša zemlja izađe iz aktuelnih velikih ekonomskih, političkih i bezbednosnih kriza", navodi se u pismu.
 
Ocenjuje se da "Vučićev režim apsolutno nije voljan da sprovede izveštaje i preporuke i planira da ima još jedne izbore koji nisu pravi, već namešteni i izbore sa pritiscima na birače, pod punom kontrolom medija njegovog režima i nekontrolisanim punjenjem glasačkih kutija uz uvoz birača iz Bosne (Republika Srpska)". 
 
"Jasno je da je vaše mišljenje o ovim nameštenim izborima važno i potrebno pre izbora, jer Aleksandar Vučić nije sproveo nijednu preporuku koju ste dali, niti će ispuniti bilo koji pravni ili drugi lek kako bi Srbiji omogućio da konačno ima slobodne i demokratske izbore", ističe se u pismu.
 
Ovo pismo poslato je Generalnom direktoratu evropske službe za spoljne poslove, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, zameniku pomoćnika sekretara u Stejt departmentu SAD Gabrijelu Eskobaru, ambasadorima EU i SAD u Srbiji, kao i šefovima misije OEBS-a i Saveta Evrope u Srbiji.
  • Zoki

    09.10.2023 14:54
    Pet"stranaka"
    Cvc Milojka. Zort od izbora. E sta ste hteli to ste i dobili. Samo izbore necete dobiti jer vas narod nece, bre.
  • Mike

    08.10.2023 16:07
    Izbori se odrzavaju u drzavi Srbiji a ne u nekoj drzavi u EU, a i drzava Srbija nije se nigde mesala u unutrasnje izborne stvari drugih drzava. Posto znate da necete dobiti nista vec ste poceli da kukate
  • Suština

    08.10.2023 15:11
    Dok opozicija ne pokrene sređivanje biračkih spiskova opozicija NE ŽELI da pobedi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.