Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru produžava se do kraja 2026.

Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru, koje je trebalo da se ukine poslednjeg dana ove godine, produžava se do kraja 2026, predviđeno je izmenama zakona koje je Vlada uputila Skupštini.
Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru produžava se do kraja 2026.
Foto: Pixabay
To ograničenje, koje je na snazi od 1. januara 2021, predviđa da ukupan broj zaposlenih na određeno (izuzev pripravnika), lica angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i agencije za privremeno zapošljavanje i lica angažovanih po drugim osnovama, kod korisnika javnih sredstava ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno, osim izuzetno, uz saglasnost Vlade.
U to ograničenje, kao ni do sada, ne ubrajaju se oni koji su u radnom odnosu na određeno vreme radi zamene odsutnog zaposlenog do njegovog povratka, lica radno angažovana preko Nacionalne službe za zapošljavanje u cilju sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja, oni koji su angažovani na realizaciji projekata koji se finansiraju sredstvima EU ili sredstvima donacija.
Ograničenja se ne odnose na sudije, tužioce i njihove zamenike, nastavno osoblje visokoškolskih ustanova i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije, izabrana, postavljena i iimenovana lica u državnim organima, direktore javnih preduzeća, ustanove i javnih agencija.
 
Kao obrazloženje navedene odluke o produženju ograničenja zapošljavanja, Vlada podseća da je Zakonom o budžetskom sistemu predviđen maksimalan limit rashoda za zaposlene u sektoru države od 10 odsto BDP.  Taj procenat može da se koriguje naviše u slučaju povećanja obuhvata sektora države.
 
Rashodi za zaposlene u 2022. iznosili su 9,8 odsto BDP, dok su rashodi za zaposlene u ovoj godini premašili plan za oko 0,1 odsto BDP. Najveći deo tog povećanja odnosi se na veću masu zarada u zdravstvu - povećanje broja zaposlenih i radnih časova, sudstvu, kao i na isplaćenu pomoć zaposlenima u prosveti.
 
Kako bi se sprečila odstupanja od posebnog fiskalnog pravila koje ograničava učešće rashoda za plate, odnosno zarade u BDP, ocenjeno je opravdanim da se produži mera kontrolisanog zapošljavanja u javnom sektoru, navela je Vlada u obrazloženju.
  • Mb

    31.10.2023 11:29
    Sramota
    U eri besposlice u bede, ovako lromasena vlada u nedozboljena odluka su nistavi. Zabranjuje se rad, a od cega da zive? Nevazno, pobice ih.
  • Stefan

    11.10.2023 01:08
    Koga lažete
    Sram vas bilo bagro jedna, držite na ugovore ljude godinama a svakodnevno primate u stalni radni odnos raznorazne konkubine a onda pričate o ograničenju zapošljavanja. Koga više lažete, dozlogrdili ste narodu!
  • Bojana

    10.10.2023 21:15
    Gradonačelnik se pita za sve
    U Leskovcu posao za stalno dobijaju isključivo botovi i gradonačelnikovi puleni koji su aktivni u SNS stranci i koji ga stalno prate po takozvanim "akcijama" kada se slika pred kamerama.
    Iz proverenih izvora on je jedina osoba koja se pita za sve i on jedini određuje ko može dobiti rešenje za stalno. I pored navodnog kontrolisanog zapošljavanja, u proteklom periodu gradonačelnik je u javnom sektoru grada primio u stalni radni odnos veliki broj novih nestručnih kadrova bez ikakvog radnog iskustva. Leskovac je jedan od gradova sa najnižom platom u Javnom sektoru....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.