"Mame su zakon": Ministarstvo zdravlja i dalje ignoriše trudne preduzetnice

Ministarstvo zdravlja ignorisalo je zahtev udruženja "Mame su zakon" da se iz procedure povuku izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju jer se u njemu ne nalaze odredbe o preduzetnicama.
"Mame su zakon": Ministarstvo zdravlja i dalje ignoriše trudne preduzetnice
Foto: Pixabay

Naime, Ministarstvo zdravlja je tokom avgusta sprovelo je javnu raspravu o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a tokom rasprave Udruženje "Mame su zakon" predložilo je da se nacrt povuče sa javne rasprave jer su preduzetnice koje su primorane da održavaju trudnoću iz istog ponovo izostavljene. 

"Predložili smo da se ponovo razmotri predlog o kojem smo razgovarali na sastancima sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, odnosno da se ženama koje samostalno obavljaju delatnost (preduzetnicama) dok su na bolovanju za vreme održavanja trudnoće, isplaćuje puna naknada zarade u iznosu od 100 odsto, a ne 50 odsto kako je predviđeno važećim zakonom. Međutim, nadležno Ministarstvo nije uvažilo naš predlog, zbog čega je Ministarstvo još jednom potvrdilo da u pogledu prava tokom održavanja trudnoće nisu sve žene iste", zaključak je ovog udruženja.
Udruženje podseća javnost da je predalo predlog rešenja za izmenu zakona u skupštinsku proceduru još 25. novembra 2022. godine. Pripremilo je i finansijsku analizu ove mere, te bi predložena izmena imala obuhvat u budžetu Republike Srbije između 0,5 i 1 milion evra.
 
"To je nekoliko desetina puta manje od planirane investicije u, recimo, Nacionalni stadion. Kako se Predlog Zakona našao u skupštinskoj proceduri 6. septembra, ovim putem ponovo pozivamo nadležno Ministarstvo, odnosno Vladu Republike Srbije, da Predlog Zakona povuku iz skupštinske procedure i da ponovo razmotre naš predlog, kako bi preduzetnice u Srbiji ostvarile pravo na dostojanstveno i bezbrižno održavanje trudnoće i kasnije materinstvo", zaključuje udruženje "Mame su zakon".
  • Dzoni

    10.10.2023 06:43
    Razumno
    Ja sam jedan od onih retkih mladih koji nije u fazonu "Vucic ludak, bla bla...". Mislim da je to obicna prazna, buntovnicka retorika koja bi tu bila i da nije Vucic neko neki Janko.

    Mislim da je danas vecina stvari na koje vlast moze da utice drasticno bolja nego nekad, pa nek me lincuje ko hoce.

    ALI ova kritika jeste opravdana. Razumem i stranu poslodavca, shvatam da bi to moglo dodatno da demotivise poslodavce da zaposljavaju zenske radnike, i razumem da nije jednostavno, ali neka se napravi neko celokupno resenje kad se vec snazno promovise agenda o povecanju nataliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija