VIDEO: Podignuta optužnica protiv oca i majke dečaka koji je počinio masovno ubistvo na Vračaru

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv V. K. i M.K, oca i majke 14-godišnjeg dečaka, koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara.
VIDEO: Podignuta optužnica protiv oca i majke dečaka koji je počinio masovno ubistvo na Vračaru
Foto: FoNet
Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji.
 
"Želim da javnost zna da smo sproveli opsežnu istragu u vezi sa okolnostima pod kojim je krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje", rekao je Stefanović, precizirajući da je otac dečaka optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti.

On se zahvalio saradnicima koji su radili na istrazi. Rekao je da je reč o optužnici na 267 strana.

"Istragu su vodila dva javna tužioca uz izuzetno angažovanje pripadnika MUP i nakon više od pet meseci danas je podignuta optužnica protiv V. K", dodao je Stefanović.

Tužilac je saopštio da je V. K. optužen da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti, kao i da je sina od 13 godina tokom godinu dana obučavao da rukuje oružjem.
 
Takođe, optužen je i da nije na zakonski način čuvao oružje i municiju.
 
Tužilaštvo traži 12 godina zatvora za V. K, a za majku deteta, čiji je DNK pronađen na municiji, dve i po godine zatvora.
 
Stefanović je naveo da je majka dečaka, optužena za nedozvoljenu proizvodnju, nošenje, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija, a da se predsedniku streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktoru u tom klubu N. M. stavlja na teret davanja lažnog iskaza. 
 
Za predsednika streljačkog kluba i instruktora traže po tri godine zatvora.
 
Dodao je da time nije "stavljena tačka" na slučaj masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar".
 
"Tužilaštvo nastavlja da radi i da ispituje sva saznanja koja bi ukazala na uzroke ove tragedije", rekao je tužilac. 
 
Dečak oružje uzeo još 1. maja
 
Dečak je u posed oružja došao 1. maja, napunio je šest pripadujućih okvira sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" koju je pohađao, naveo je Stefanović.
 
"Ušavši u prizemlje škole, najpre je pucao u radnika obezbeđenja, zatim u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, i u jednu učenicu koja je sedela za klavirom", naveo je Stefanović.
 
Dečak se zatim, kako je dodao, uputio u kabinet za istoriju, gde su bili prisutni nastavnica istorije, jedan student istorije na praksi, i 23 maloletna učenika odeljenja VII-2 u koje je i sam išao.
 
"Ispalio je ukupno 45 projektila, lišio života šest učenika, ranio pet, kao i nastavnicu istorije", naveo je Stefanović.
  • gradjaninX

    11.10.2023 15:45
    Ovo ce spreciti vise nasilja po skolama nego bilo kakvi policajci. Roditelji (ne svi) smatraju da je zakon koji kaze da roditelji odgovaraju i krivicno za svoju decu sprdnja. Kad ovi zaglave robiju skoro svaki ropditelj ce znati, ako vec do sada ne zna, da treba i mora da obrati paznju na ponsanje svoje dece.
    Bice ekstrema, kao i uvek, ali ce biti bolje nakon ovoga. Neko vreme, dok se ne zaboravi ponovo da roditelji odgovaraju za dela svoje maloletne dece.
  • Taurus

    11.10.2023 10:27
    Au
    A Žeksovom sinu za gaženje kolima i ubistvo godinu dana nanogica. Baš su srazmerne kazne.
  • Advokat

    11.10.2023 07:56
    Nema dela
    Nazalost ovo je zamajavanje javnosti.Delo po osnovu navedenog optuzenja ne poatoji,kalemljenje krivice.Tragedija je ogromna medjutim stetu ce drzava platiti roditeljima .Posebno je smesna tuzba za naknadu stete ,samo drzava treba da nadoknadi stetu Iskusni pravnici znaju to,samo je bolna tema za porodice nastrafalih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.