Eparhija: SPC ne treba da bude poligon za organizovanje političkih skupova, apsurdno to očekivati

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da bude poligon bilo kojoj organizaciji i pokretima za organizovanje političkih skupova.
Eparhija: SPC ne treba da bude poligon za organizovanje političkih skupova, apsurdno to očekivati
Foto: 021.rs

Takođe, SPC ne želi da bude uvučena u međustranačke obračune, saopštila je Eparhija raško-prizrenska povodom izjava Srpskog nacionalnog veća.

"Zajedno smo sa narodom proživljavali sva stradanja, radili na obnovi naših svetinja i svakodnevno dočekujemo poklonike iz svih krajeva, a na svim bogosluženjima pozivamo narod da opstane na svojim ognjištima i pored svih teškoća", navodi se u saopštenju.

Eparhija dodaje da je "apsurdno je očekivati da SPC, koja radi na očuvanju jedinstva našeg naroda oko duhovne tradicije koja nas je vekovima sačuvala, treba da bude angažovana na strani pojedinih političkih oragnizacija".
 
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković najavio je danas da će Sabor Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije biti održan u Beogradu, pošto organizatori tog skupa nisu uspeli da dobiju nijednu salu za održavnje skupa na Kosovu, ni od Srpske pravoslavne crkve, ni od lidera Srba.
 
U saopštenju Eparhije se dodaje da "ako neko ovih godina posle rata na Kosovu i Metohiji nije ćutao, to je SPC".
 
Eparhija je ukazala da su tvrdnje da SPC na Kosovu i Metohiji "navodno ćuti, nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda ili služi interesima bilo koje političke partije krajnje zlonamerne klevete".
 
"Te klevete, nažalost, dolaze od onih koji se sami retko kada pojavljuju na crkvenim bogosluženjima, ili od onih koji su svoje porodice sklonili sa Kosova i Metohije i samo se povremeno ovde pojavljuju kao navodno jedini zaštitnici naroda", navodi Eparhija raško-prizrenska.
Dodaju da ne žele da budu "uvučeni u međupolitičke obračune i stvaranje podela među našim narodom".
 
"Nismo spremni ni da dozvolimo da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe. Otuda organizovanje bilo kakvih političkih skupova bilo koje organizacije ili partije u našim svetinjama nije prihvatljivo i o tome smo već ranije obavestili SNV pisanim putem", zaključuje se u saopštenju.
  • pajo patak

    10.10.2023 20:52
    @Лиманац
    српски rečeno: pun nam je .urac i boga i tebe i slave.
  • Samo pitam

    10.10.2023 20:20
    "Zajedno smo sa narodom ... radili na obnovi naših svetinja"

    Sa "narodom" - ili sa "vlastima" ... ?
    Da saberemo sve iznose ... ?
  • zztop

    10.10.2023 19:04
    A radoičića i junake ste pustili u odaje manastira jel...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija