Policajac osuđen u "Savamali" na sudu: Policijski funkcioneri me prisilili da preuzmem krivicu

Penzionisani pukovnik policije Goran Stamenković rekao je, iznoseći završne reči u Prvom osnovnom sudu u Beogradu de je prisiljen da preuzme krivicu za dešavanja u Savamali.
Kako piše Danas, Stamenkoviću se sudi zbog gradnje objekta u beogradskom naselju Mirijevo bez prethodno pribavljene građevinske dozvole. 
Optužni predlog tužilaštva, podignut je u maju prošle godine svega mesec dana nakon što je Stamenković dao intervju za portal Krik.
"Ne ponosim se time što sam pribegao nelegalnoj gradnji, ali ja sam samo jedan od pet miliona, pošto toliko u Srbiji ima nelegalnih objekata", rekao je on pred sudom.
 
Stamenković je ujedno i jedina osoba koja je krivično odgovarala zbog rušenja u Savamali. 
 
On je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine bio šef smene dežurne službe beogradske policije koja nije reagovala na pozive građana. 
 
Stamenković je 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, a za nesavesan rad dobio je uslovnu kaznu od pet meseci zatvora.
 
Međutim, u maju 2022. godine Stamenković je za portal Krik ispričao da je na njega vršen pritisak da prizna krivicu. To isto je ponovio i na današnjem iznošenju završnih reči.
 
"Svi govore o tome da sam ja napravio dogovor da priznam krivicu za Savamalu u zamenu za legalizaciju objekta. Međutim, najviši policijski funkcioneri su mene prisilili da priznam krivicu za dešavanja u Savamali. Nekadašnja državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović mi je doslovno rekla da je Savamala za državu pitanje života i smrti, te da je to i za mene pitanje života i smrti", kazao je Stamenković.
 
Stamenkovićev branilac, advokat Ivan Ninić, u završnoj reči se osvrnuo na okolnost da je optužni predlog tužilaštva usledio mesec dana nakon što je Stamenković javno progovorio o pritiscima.
 
"Goran Stamenković je izgradio dva objekta. Objekat A je legalizovan, a objekat B nije. Predmet je držan u fioci ne bi li ga ucenjivali. Kada je progovorio, tužilaštvo je na taster podiglo optužni predlog", kazao je Ninić dodajući da tužilaštvo nije dokazalo Stamenkovićevu krivicu, te da je investitor objekta bila njegova supruga.
 
Ninić je takođe sudu skrenuo pažnju na činjenicu da su tokom godina komšije u više navrata prijavljivale Stamenkovića policiji zbog izvođenja radova, ali da je više tužilaca, uključujući i postupajućeg u ovom predmetu, iznelo stav da u njegovim radnjama nema elemenata krivičnog dela.
Postupajući tužilac Nikola Stojanović je u kratkom izlaganju istakao da je tužilaštvo nesporno dokazalo da je u konkretnom slučaju došlo do gradnje objekta bez građevinske dozvole, te da je investitor Goran Stamenković. 
 
Tužilaštvo je ostalo pri predlogu da sud Stamenkovića osudi na šestomesečnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u visini od 200.000 dinara.
 
Prvi osnovni sud će kroz nedelju dana saopštiti prvostepenu presudu.
  • igor_t

    13.10.2023 11:36
    Mark
    13.10.2023 • 09:51
    ..
    Prvo neka objasni otkud mu tolika lova za onakve kuce u bg. Pogodio se da mu legalizuju sve a on ce preuzeti krivicu. Kad su ga izradili za jedan objekat, digao je prasinu. Da su mu legalizovali, cutao bi. Isti je on deo paketa kao i ovi na vlasti.

    Bravo botu, neka si ti nama rekao i otvorio oci "kako je i on isti kao i ovi na vlasti". Provaljena vam je mantra odavno.

    Al evo da ti prosirim vidike. Briga mene sto je on "isti", neka on da imena i neka se nastavi istraga i procesiraju svi umesani u to nedelo. A onda ce i on i ostali u zatvor, jer su svi "isti".
    Ali ne, jer iz razloga sto je neki tamo pandur "isti" kao i ostali, sada cemo u gadosti da okrenemo glavu, drzimo se "morala" i "principa" i necemo verovati vise nista ovome, a usput cemo zaboraviti one u pozadini koje on optuzuje, a svi znamo ko je zapravo glavni iza BGH20.
  • Dz0

    13.10.2023 11:35
    Za ovakvo svedocenje u normalnom svetu padaju vlade, bez obzira jel ima putera na glavi ili nema.
  • Инспектор Вишекруна

    13.10.2023 11:17
    Један од 5 000 000
    ""Не поносим се тиме што сам прибегао нелегалној градњи, али ја сам само један од пет милиона, пошто толико у Србији има нелегалних објеката", рекао је он пред судом."
    Ако неко сазида шупу, пољски ве-це, свињац и слично без дозволе поред куће са свим дозволама то је такође нелегални објекат!
    А шта си ти сазидао? Колико кошта твој нелегални објекат?
    И како то сазидати са твојом платом? Ајде упути ме у тајне инвестирања имаш 30% профита доживотно!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija