Evropski parlament glasaće 19. oktobra o rezoluciji povodom sukoba u Banjskoj

Evropski parlament glasaće o Rezoluciji o odnosima Srbije i Kosova i incidentima u selu Banjska na drugoj oktobarskoj sednici u četvrtak, 19. oktobra, u podne, saopštio je Evropski parlament.
Evropski parlament glasaće 19. oktobra o rezoluciji povodom sukoba u Banjskoj
Foto: 021.rs
Kako N1 saznaje, prezentacija nacrta Rezolucije čija izrada je u toku i prvi pregovori političkih grupacija o finalnom tekstu biće održani u ponedeljak uveče u Strazburu, na marginama plenarne sednice EU parlamenta.
Rezoluciju je inicirala politička grupa Socijaldemokrata u EP, jer smatraju da je situacija na Kosovu "krajnje zabrinjavajuća".
"Nedavni teroristički napad na kosovske policajce, koji je izvršila naoružana srpska banda, mora da ima političke posledice”, poručio je poslanik Tonino Picula.
 
On smatra da se došlo do prelomnog trenutka bez presedana i ponavlja da je jedino rešenje u normalizaciji odnosa putem kompromisa.
 
“Za to nam je potrebna odgovarajuća istraga i krivično gonjenje, bez dalje eskalacije i povratak obe strane dijalogu uz pomoć EU. U tom kontekstu, Evropski parlament bi takođe trebalo da pozove na uvođenje kaznenih mera EU protiv Srbije, najmanje onakvih kakve su uvedene protiv Kosova”, zaključio je Picula.
 
U raspravi koja je u poslednjem trenutku ubačena na dnevni red poslednje plenarne sednice EU parlamenta, poslanici su prošlog utorka oštro osudili nasilje u Banjskoj i pozvali Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod pokroviteljstvom EU, radi normalizacije odnosa.
 
Poslanici očekuju da će odgovorni za napad biti privedeni pravdi i od Srbije zahtevaju da bezuslovno sarađuje u istrazi incidenta od 24. septembra u kome su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača.
  • 313z

    14.10.2023 07:32
    Nije iznenađenje
    Pamet sve više i brže napušta tigra. Otuda i ovi procenti.
  • BRICS no Alternativ

    14.10.2023 00:00
    71 %
    Po istraživanju koje je danas objavljeno ( Đ.Vukadinović ) za članstvo u BRIKS je 71 % građana Srbije, a protiv je 5 %, a ostalih 23 % su više ne nego da.
    U istom istraživanju za članstvo u EU je 21 % građana Srbije, danas objavljeno istraživanje.
    O čemu uopšte dalje raspravljamo, koga briga šta ovi zgubidani iz EU izglasavaju, vesti o njihovim EU sednicama skupština više ne treba ni objavljivati.
    Nego ako postoji neko mlad, ambiciozan u politici koji ovo čita, neka se poveže sa Kineskom ambasadom, traži finansije da ga podrže i da osnuje BRIKS stranku u Srbiji, rasturiće na svakim sledećim izborima.
  • Лиманац

    13.10.2023 23:44
    Косово и Метохија је Србија.
    Односи Србије и Косова и Метохије — односи државе и њене покрајине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija