Uskoro prijave protiv advokatskih kancelarija: Milione iz budžeta uzimaju zbog nedavanja odgovora

Pojedini advokati su bili toliko ažurni u traženju informacija od javnog značaja da su uspeli da za godinu dana naplate iz državnog budžeta 24,7 miliona dinara na ime troškova za nedavanje odgovora.
Uskoro prijave protiv advokatskih kancelarija: Milione iz budžeta uzimaju zbog nedavanja odgovora
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, neke advokatske kancelarije su na taj način zaradile ogromne sume novca.
Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović obelodanio je podatak da je procenat advokatskih žalbi koje su stizale u tu instituciju pre godinu dana bio sedam do devet odsto, a sada je 75 odsto, što je posledica izmena Zakona od kojih su "oni najviše profitirali".
Kako je objasnio, oni su tražili podatke do kojih ne može da se dođe u zakonskom roku i zatim upućivali žalbe, čime je udar na budžet postao ogroman.
 
"Upoznao sam sa tim Ministarstvo finansija i oni su se složili da nešto mora da se uradi, ali imamo i drugu stranu medalje, jer gube i oni koji u čestitom maniru, u cilju za koji je propisan zakonom, podnose zahtev", napomenuo je Marinović.
 
On je dodao da zbog toga i mnoga udruženja građana, koje zaista interesuju informacije od javnog značaja, teže i sporije dolaze do njih.
 
Ove godine je instituciji Poverenika stiglo čak 9.600 žabi, a samo u jednom danu u septembru primljeno ih je 600.
Iz budžeta Poverenika isplaćeno je 978.000 dinara na ime troškova po presudama Upravnog suda, a advokatske usluge koštaju 49.000 dinara po predmetu, pa su u pripremi prijave protiv nekoliko kancelarija za koje je više nego očigledno da zloupotrebljavaju zakon, navodi Politika.
  • Djole

    19.10.2023 08:57
    pas
    Ispitati i lazne ujede pasa...
  • Mirka

    18.10.2023 00:19
    Konačno da i njima neko stane na put. Svi vi koji negativno komentarišete ovaj potez sigurno niste bili u prilici da dajete “ informacije od javnog značaja” koje ova bagra traži. To nema veze sa mozgom. Da mi je samo znati za šta su im trebale te informacije.
  • Marta

    17.10.2023 11:21
    Malo lexa!
    Kada nas sud pocne da shvata da je zloupotreba prava nedozvoljena i pocne da odbija ovakve marifetluke, a komora da sankcionise advokate, mozda ce poceti da se pravi selekcija, da ne moze svaka susumiga da bude advokat, sudija, tuzilac!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija