Lajčak u subotu dolazi u Beograd i Prištinu, cilj - normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak doputovaće u subotu, 21. oktobra u Beograd i Prištinu.
Lajčak dolazi zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Oni će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Ovo je za Euronews Srbija potvrdio portparol EU Peter Stano i dodao da je svrha posete da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja.
 
Prema rečima Stana EU, njene države članice i SAD ostaju snažne pristalice normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i evropske budućnosti čitavog regiona.
 
"Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova", rekao je Stano.
  • Pitam se

    17.10.2023 17:01
    UH
    Ostavite Srpski narod i Srpske zemlje na miru.Nikada nismo otimali tudje teritorije nemojte ni vi naše.Idite kući Mečka već igra na vašem pragu...Tamo branite vaše porodice, a mi sami možemo naše.
  • Nema razgovora dok

    17.10.2023 16:46
    ne vrati stanje pre eskalacije
    Dolazi Lajčak ?!? Spremimo se za novu eskalaciju, Lajčak pali vatru, i svaki put kada dođe dolazi do eskalacije !!
    Srbija više ne treba da učestvuje u razgovorima, dok se stanje na Kosovu ne resetuje i vrati na period pre eskalacije, jer daje legitimitet i stvara normalnost Kurtiju da je progon Srba normala. Tako da nema razgovora, dok Lajčak ne natera Kurtija da vrati stanje pre eskalacije.
    Da se odma tako reagovalo i vratilo na period pre eskalacije, nebi kasnije stradali Srbi.
  • SRB-IN

    17.10.2023 16:25
    Nenormalizacija
    Ako se ne opametimo uskoro će biti tražena normalizacija odnosa između Niškog, Beogradskog, Novosadskog i Subotičkog pašaluka. Vole da nas dele i cepaju pa to ti je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".