Veliki školski čas u Šumaricama možda bude pomeren i skraćen, građani negoduju

Spomen park "Kragujevački oktobar" i grad Kragujevac obavestili su o izmenjenoj satnici manifestacije Veliki školski čas u subotu 21. oktobra, kao i služenja molebana.
Veliki školski čas u Šumaricama možda bude pomeren i skraćen, građani negoduju
Foto: 021.rs
Zbog toga je danas oštro reagovalo Udruženje građana "Prvi na skali".
Kako je najavljeno, Veliki školski čas će početi u 10.30 časova, a moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima biće služen u 10 časova.
Agencija Beta nije mogla da dobije informaciju ni u Gradskoj upravi niti u Spomen parku koji je razlog izmene satnice koja se poštuje decenijama, niti se organizator o tome zvanično oglasio.
 
Udruženje "Prvi na skali" koji je i sadržajem svog portala posvećen Kragujevcu i "Kragujevačkom oktobru", pozvalo je danas "ustanovu koja predstavlja zaštitnicu tradicije, vrednosti i identiteta Grada, da sačuva višedecenijski termin Velikog školskog časa od 11 časova svakog 21. oktobra, u trajanju od 45 minuta".
 
"Snagom autoriteta Vaše ustanove, možete da utičete na donosioce odluke da ovogodišnji Veliki školski čas ne počne u 10.30 i ne traje kraće od 45 minuta, kako se naknadno najavljuje", navedeno je u saopštenju.
 
U programu Oktobarskih svečanosti 2023, javno dostupnom na sajtu Grada od 11. oktobra, najavljen je redovni termin od 11 časova.
 
Na stranici "Vesti" sajta Gradske uprave do sinoć nije bilo navođenja drugog termina, niti se pojavio na drugim društvenim mrežama. Taj termin je i na sajtu ključne ustanove u organizaciji Velikog školskog časa - Spomen-parka "Kragujevački oktobar".
 
Kako navode iz Udruženja, sa više gradskih adresa dobili su nezvaničnu potvrdu da Veliki školski čas zaista ranije počinje i kraće traje, ali niko nije dobio objašnjenje za ovaj presedan.
Najavljeno je da će, ukoliko bude i zvanične potvrde ranijeg početka i kraćeg trajanja Velikog školskog časa, u sadejstvu sa sugrađanima, biti zatražena i odgovornost za "činjenje nečega što niko nikada nije učinio u Šumaricama od kada postoji Veliki školski čas".
 
Takođe, pozvaće i sugrađane da se okupe kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu 21. oktobra i zadrže do 11.45, kada će u znak neslaganja sa Odlukom sa svojih telefona da puste zvuk školskog zvona kojim se završavao svaki Veliki školski čas, do ove godine.
 
Na ovogodišnjoj komemorativnoj i antiratnoj manifestaciji "Veliki školski čas" biće izvedena poema "Šum, Šumarice" pisca Darka Cvijetića u režiji Marka Misirače.
  • Mene

    18.10.2023 15:53
    Mene
    vise u ovakvoj Srbiji ama bas nista vise nemoze zacuditi i iznenaditi!!!
  • pajo patak

    18.10.2023 15:53
    ko to kaže,
    ko to laže ....
  • otac Makarije

    18.10.2023 14:26
    Gde se to krila
    crkva svih ovih godina ( 40 ) sa svojim haračima ( molebanima ) ? Koliko je izdvojila svojih sredstava i imanja da pomogne porodicama postradalih posle rata ? Koliko je mantijaša ubijeno u toku rata ? Sa kim su sarađivali dok je rat trajao ? Ima još živih koji se toga sećaju:
    Džaba im večnost kada pohlepa i nedostojnost koju propagiraju , agresivan stav i dalje traje ? Sakrivaju ubice u svojim prostorijama pod velom oslobađanja " svetih zemalja " , a jedna od prvih zapovesti im je " ne ubij " .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.