Demokratska stranka: Vučićeva izjava da su "Afrika i Azija naša budućnost" jeftina demagogija

Demokratska stranka (DS) je saopštila da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su "Afrika i Azija naša budućnost" jeftina demagogija.
Demokratska stranka: Vučićeva izjava da su "Afrika i Azija naša budućnost" jeftina demagogija
Foto: Pixabay

Navode da je "Srbija od 2012. godine pozicionirana kao zemlja jeftine radne snage u kojoj investitori ne moraju da poštuju zakone, dok se vlast obavezuje da će iseliti čitava naselja kako bi bili otvoreni novi rudnici".

"Poslednjih 11 godina režim vodi jako kratkovidu ekonomsku politiku i nije realno očekivati da će te strane investicije, na koje je ponosan, ostaviti dugoročne pozitivne posledice na razvoj naše zemlje. Dok se subvencioniše dolazak stranih proizvođača, domaći privrednici se izbacuju iz posla čak i u granama privrede koje nisu previše tehnološki zahtevne, poput konfekcije i mesno prerađivačke industrije", navodi DS.
"Zbog toga se u Srbiji neće dogoditi efekat koji je bio krucijalan za napredovanje u zemljama Centralno-istočne Evrope kao i nekim zemljama Azije, gde se 'know-how' koje su donele strane investicije prelio u ostatak ekonomije. Uz to, nakon isteka subvencionisanog poslovanja mnoge fabrike zatvaraju proizvodne pogone u našoj zemlji, poslednji u nizu su Mitros iz Sremske Mitrovice i Geoks u Vranju", saopštile su demokrate.
 
"Svedoci smo činjenice da je sama Kina, sa kojom trenutno 'dogovaramo' novi trgovinski paket, u našu zemlju izvezla mnoge 'prljave' tehnologije koje je u isto vreme zabranila kod kuće. Tako imamo Linglong korporaciju u Zrenjaninu, a štetnost otpadnih materija u slučaju železare u Smederevu se odavno ne kontroliše", piše u saopštenju DS.
 
Istakli su da je "vrhunac priče rudnik u Boru jer kineskom partneru je isplatljivije da rudu ne prerađuje kod nas, već se vagoni zemlje šalju na Daleki istok. Na taj način se ne plaća rudna renta i Srbija biva doslovce ogoljena".
  • pajo patak

    21.10.2023 11:38
    @Fotije
    zanči srbski rodoljubi su za rusiju i kinu ?
  • w/e

    20.10.2023 16:21
    tacno
    Tokom prethodne decenije, skok uvoza robe iz Kine je primetan svuda u svetu, pa i u svemocnoj EU i Srbiji, a uzevsi u obzir trenutne trendove, zavisnost zapada od Kineske robe ce nastaviti da raste. Dobar deo EU ekonomije se zasniva iskljucivo na rebrendiranju Kineskih proizvoda i koriscenju imena EU zemalja kao brenda. Saradnja sa Kinom nije samo buducnost Srbije, vec i svih EU zemalja. EU ne poseduje tesku industriju niti sirovine, vec nam uvaljuju gotove proizvode sastavljene u vecinski u sirotinjskim zemljama po 100 puta vecoj ceni. Krah ovakve ekonomije se vidi na trzistu elektricnih automobila, gde Kina uzima sve veci deo.
  • Fotije

    20.10.2023 16:04
    @pajo patak
    Ja sam srpski rodoljub, za Rusiju, Kinu i našeg dragog Predsednika, za razliku od vas, domaćih izdajnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija