Izaslanici EU i SAD donose nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom

Pet izaslanika SAD i EU koji su danas u poseti donose nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji su pripremili njihovi timovi, saznaje portal Gazetaexpress.com.
 Izaslanici EU i SAD donose nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom
Foto: Pixabay
Nacrt statuta ZSO je takođe zasnovan na paketu Martija Ahtisarija, koji je osnova Ustava Kosova, prenosi ovaj portal.
Od predstavljanja francusko-nemačkog plana, Zapad je insistirao da kosovska strana donese nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji se smatra ključnim delom sporazuma, međutim sa kosovske strane nije bilo pomaka na tom planu.
U Vladi Kosova počeo je danas sastanak premijera Aljbina Kurtija i predstavnika takozvane velike petorke o oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine. Sastanku prisustvuju specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.
 
O ideji da posrednici sačine nacrt statuta govorio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na letnjoj akademiji "Kvo vadis Europa?“, u Santanderu, u Španiji, održanoj od 21. do 25. avgusta.
 
Međutim, stanje na severu i oružani napad grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj  24. septembra, sve je odložio.
Kosovska strana je na sastanku 14. septembra u Briselu odbacila plan i redosled primene sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, koji su predložili posrednici, a koji je predviđao da će primena Ohridskog aneksa početi sa početkom izrade dokumenata za osnivanje ZSO u zamenu za de fakto priznanje Kosova, odnosno primenu prvih šest tačaka Aneksa iz Ohrida.
 
Zvanično, očekivanja od posete petorke Kosovu i Srbiji su da će bez odlaganja i bezuslovno doći sa konkretnim zahtevima za strane kojima se traži primena Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.
  • Branislav

    21.10.2023 18:04
    ZSO u nadležnosti Srbije
    Zajednicu Srpskih Opština na Kosovu i Metohiji čini mnogo više od 10 opština. Koliko sam ja računao oko 16 opština bi se tu našlo. Niko Srbiju i građane Srbije ne pita na žalost.
  • Prevara

    21.10.2023 13:16
    Ovo je prevara ! Ovo je ultimatum !
    Jer ZSO je potpisan pre 10 god i tada je određeno da Srpska strana pravi nacrt. U zamenu za ZSO je ukinuta Srpska civilna zaštita, policija, date Gazivode, i Srbi izašli na izbore.
    Nema li ZSO kako je potpisano pre 10 god i da Srbi prave nacrt, hitno treba vratiti Srpsku civilnu zaštitu, Srpsku policiju, vratiti Gazivode, i ne učestvovati više na Prištinskim izborima !
  • čiča

    21.10.2023 12:42
    ništa
    Ništa od toga kao i uvek. Postoje tačno navedene stavke u Briselskom sporazumu koje će "velika petorka" pokušati da zaobiđe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.