Tanasković: Subvencije će dobijati oni koji zaista obrađuju zemlju, a ne oni koji su samo vlasnici

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Skupštini Srbije da od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od držav
Tanasković: Subvencije će dobijati oni koji zaista obrađuju zemlju, a ne oni koji su samo vlasnici
Foto: 021.rs
"Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da se poboljša njihov status. Već smo jednom menjali zakon čime je poboljšan njihov status, a sada evo doprinosimo još boljem i transparentnijem korišćenju subvencija i prepoznavanju onoga što oni rade", kazala je Tanasković u parlamentu obrazlažući predlog izmene zakona.
Kako je rekla, izmenom zakona povećaće se subvencija za iznos hektara sa 20 na 100 hektara.
"Jer sa povećanjem subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara i povećanjem površine koja se subvencioniše sada, znatno ćemo poboljšati status, pre svega naših ratara", rekla je ministarka.
 
Druga bitna izmena koju su, kako kaže, tražili proizvođači, jeste izmena koja se "podvukla u zakonu" - da vlasnik zemlje koji je ne obrađuje može da koristi subvenciju.
 
"Od 1. januara 2024. svi vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije, već će morati da sklope ugovor o zakupu sa onim ko realno zemlju obrađuje i on će biti korisnik subvencije", naglasila je ministarka.
  • Ja

    24.10.2023 07:44
    Čist bezobrazluk
    Baš da vidim kako će ovo da funkcioniše...i da se razumemo, uopšte se ne slažem sa predloženim. Koliko mislite da ja kao vlasnik imam korist od nečije arende a uz to plaćam i porez državi, te odvodnjavanje, navodnjavanje i kojekakve izmišljene budalaštine. I koliko mislite da je visina te arende? Ja kao vlasnik treba da nemam nikakvu korist od zemlje a zakupac sva prava bez ikakvih obaveza u vidu plaćanja bilo kakvih nameta...I da, ko će meni i mojim precima da plati nadoknadu neovlašćenog korišćenja zemljišta od strane države bez bilo kakve naknade više od pedeset godina? Pozabavite se tim pitanjem gospodo ministri!
  • Dusan

    23.10.2023 19:38
    Obavezno
    Ma ministarka hoce li biti ukinuto obavezno penziono i zdravstveno preko poljoprivrede i to zbog kat.dohodka od 63 dinara.Gde vam je razum ?
  • Trutuka

    23.10.2023 17:29
    $$€€€
    Spinovanje. Uvek su subvenciju dobijali oni koji su zemlju uzeli u zakup, nikad vlasnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija