Brnabić pred Savetom bezbednosti: Na Kosovu traje kampanja tihog etničkog čišćenja Srba

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je u Njujorku rekla da vlasti u Prištini sistematski rade na stvaranju nepodnošljivih životnih uslova Srba na Kosovu kako bi ih primorale na iseljavanje.
Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se raspravlja o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Brnabić je rekla da je na Kosovu "sveobuhvatno političko, pravno, institucionalno i fizičko nasilje nad Srbima".
 
"Da budemo potpuno jasni: ono čemu svedočimo je kampanja tihog etničkog čišćenja", kazala je Brnabić.
Navela je da se "kampanja sistematskog i rasprostranjenog nasilja nad Srbima i svesnog stvaranja nepodnošljivih uslova za njihov život sastoji od postepenog, ali trajnog uskraćivanja osnovnih prava, napada pripadnika oružanih formacija, fizičkih napada na Srbe i njihovu imovinu i lažnih optužnica".
 
Brnabić je kazala i da se "na osnovu brojnih primera u proteklih 12 do 18 meseci vidi da zvaničnici u Prištini imaju tri ključne poruke za Srbe i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i za međunarodnu zajednicu".
"Prva poruka je da oni Srbi koji su otišli posle 1999. godine ili tokom etničkog čišćenja 2004. godine, ne treba da se vraćaju. Duboko je uznemirujuće, žalosno, ali i sramotno, da Kosovo i Metohija ostaje, prema izveštajima UN, teritorija s najmanje povratnika od svih postkonfliktnih područja u celom ovom našem ludom svetu", kazala je Brnabić.
 
Navela je da se na Kosovo vratilo manje od dva odsto raseljenih i dodala da to nije slučajno.
 
Po njenim rečima, druga poruka Srbima na Kosovu je da oni koji su ostali, treba da odu.
 
Ona je kazala da je treća poruka zvaničnika iz Prištine Srbima i međunarodnoj zajednici da postignuti sporazumi neće biti sprovedeni i ponovila da je krajnje vreme za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).
 
Šefica UNMIK-a: Neophodno procesuirati odgovorne za sukob u Banjskoj
 
Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade je večeras pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija ukazala na neophodnost utvrđivanja činjenica o sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra i procesuiranja počinilaca.
 
Zijade je rekla da su glavna dešavanja od 24. septembra u selu Banjska "pogoršala već narušeno bezbednosno okruženje odlikovano atmosferom uzajamne sumnje i kontradiktornih shvatanja koji utiču na značajan deo stanovništva, naročito na severu Kosova i u srpskoj zajednici u drugim delovima Kosova".
 
Tokom predstavljanja Guterešovog izveštaja za period od 19. marta do 18. septembra, koji ne obuhvata sukob u Banjskoj, Zijade je rekla da su "u danima, sedmicama i mesecima koji su prethodili 24. septembru, političke i bezbednosne tenzije na severu Kosova postepeno povećavane usled odsustva opiljivog napretka u dijalogu pod okriljem EU".
 
Navela je da su tenzije i uznemirenost širom Kosova, na koje su naročito ukazivali pripadnici srpske zajednice na Kosovu, "podstaknuti političkom retorikom koja izaziva podele".
 
Navela je da sadašnji politički zastoj, sa svojim uticajem na bezbednost i dobrobit stanovništva, može biti prevaziđen jedino kompromisom dogovorenim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.
 
"Mere deeskalacije su ključne za smanjenje tenzija, i s tim u vezi, delim nade mnogih da će ishod sastanaka pod vođstvom EU i SAD, održanih odvojeno u Prištini i Beogradu 21. oktobra, vratiti dijalog na put napred, uz čvrstu posvećenost obe strane primeni mera za deeskalaciju i predlozima iznetim tokom ovih sastanaka", rekla je šefica UNMIK-a.
 
Dodala je da to obuhvata "ponovnu posvećenost obe strane da u potpunosti primene sve prethodne sporazume postignute u dijalogu".
 
"Shodno tome, rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo bi da počne bez odlaganja ili preduslova, zajedno sa svim ostalim važnim sporazumima", kazala je Zijade.
  • zztop

    24.10.2023 20:02
    Sigurno im je rekla da ona nemože podmetnut leđa kao precednik jel ona je ipak ko žensko i da je pritisak na srbe brrruuutttaaallaaan , baš jako bezobrazan ...
  • 002211

    24.10.2023 08:59
    Stvarno?
  • Експерт Ђокица

    24.10.2023 08:53
    Боље да се путем видео линка обратила звог епидемије Велики Кашаљ ,такав јој и говор Мали Кашаљ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.