VIDEO Zvanično počeo da radi sistem za nestalu dece "Pronađi me": Evo kako sve funkcioniše

Sistem "Pronađi me", koji služi za hitno obaveštavanje javnosti u slučajevima nestanka dece, pušten je danas zvanično u rad.
"Niste svesni koliko je važan ovaj projekat, to su svesni roditelji koji su tragali za svojom decom. Hajde da radimo još više, da podržimo našu decu", rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić na svečanosti u Palati Srbije u Beogradu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Podsećajući na tragediju u Osnovoj školi "Vladislav Ribnikar," kad je dete pucalo i ubilo decu, Jurić je rekao da je činjenica da smo kao društvo zakazali i da je krivica na svima nama.
On je istakao da je centar koji vodi, imao veliko razumevanje državnog vrha, zahvalivši na prvom mestu Vučiću, i naveo da su razgovarali kao otac sa ocem.
 
Jurić je naveo je i da je ovo prvi takav sistem u regionu.
 
 
Prema njegovim rečima, predviđen je i rad sa decom koja imaju problema u ponašanju u centru u Novom Sadu, obećavajući ministarki zdravlja da će opravdati poverenje.
 
Kako su ranije pisali mediji, policija će odlučivati o aktiviranju sistema po proceni, kad dobije prijavu, osim kad se aktivira automatski - ako je nestalo dete životno ugroženo, decu sa invaliditetom do 18 godina i mlađe od sedam godina.
 
 
U obaveštavanja su uključeni mediji, koji će prekidati emitovanje redovnog programa, sa slikom nestalog deteta i informacijama kao što je mesto gde je poslednji put viđeno. Takođe će i mobilni operateri slati ove poruke svojim korisnicima.
Poruke će emitovati i "Putevi Srbije", Aerodrom "Nikola Tesla", autobuske i železničke stanice.
 
Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug obaveštavanja kao što su tržni centri, društvene mreže.
 
Sistem, koji u svetu funkcioniše pod nazivom Amber alert, nazvan je po devetogodišnoj devojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena.
  • David Kovacevic

    27.10.2023 09:42
    @Miroslav
    Pa uključi, barabo! Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji isključe amber alert. Ne daj Bože tebi da zatreba!
  • Wolfie

    25.10.2023 22:35
    Zašto
    me ovaj glas podseća na "čitaj mi" sa e-Uprave, koja katastrofalno čita engleski? :D
  • Hm

    25.10.2023 20:35
    Zar u Srbiji stvarno toliko dece nestaje da je ovako nesto potrebno? Nisam u toku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija