Vučić: Sledeće nedelje raspisujem vanredne parlamentarne izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će sledeće nedelje raspisati vanredne parlamentarne izbore.
Na pitanje voditeljke da li će izbori biti 17. ili 23. decembra, predsednik Srbije je još jednom ponovio da će izbori biti održani 17. decembra.
"Ja ću sledeće nedelje raspisati parlamentarne izbore na obrazloženi predlog Vlade Srbije", izjavio je Aleksandar Vučić u Dnevniku RTS-a.
On je rekao kako će pre toga predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisati lokalne izbore u više od 60 jedinica lokalne samouprave.
 
"A posle toga će se ići na raspisivanje pokrajinskih izbora i da se sve to bude 17. decembra. Ja vidim da su svi u niskom startu i da su sve moguće rasprave kod političara krenule", naveo je predsednik Srbije.
 
Pomoć za korisnike socijalne pomoći i povećanje plata u javnom sektoru
 
"Za nekoliko dana penzioneri će primiti povišicu 5,5 posto, a onda ide jednokratna pomoć od 20.000 dinara. Siromašnim penzionerima moramo da gledamo kako da pomognemo dodatno", rekao je Vučić.
 
Najavio je pomoć za korisnike socijalne pomoći pre kraja godine, kako bi se pomoglo onima koji loše žive.
 
"Tim siromašnim penzionerima, ljudima sa manjim penzijama moramo da vidimo kako dodatno da pomognemo. Moj otac i majka imaju velike penzije, i vrlo pristojno mogu da žive od tih penzija. Svakako mogu da žive mnogo lakše nego drugi penzioneri koji nisu mnogo manje od njih radili. E takav nam je sistem bio pre 40 godina i pre 35 godina i pre 30 godina. Tako da, to su stvari koje moramo da ispravimo i zato ćemo da gledamo da ubrzavamo povećanje penzije", naveo je Vučić.
 
Najavio je da od 1. januara ide dodatnih 14,8 odsto povećanja što je ukupno kumulativno 21,1.
"Ono što je važno, što je novost, mi ćemo korisnicima socijalne pomoći napraviti način da uputimo veću pomoć već pre kraja godine u našoj zemlji i da vidimo kako i na koji način da u budućnosti možemo da ne povećavamo broj korisnika socijalne pomoći jer je nekima lakše da to primaju, a da se privatno angažuju na nekim drugim poslovima, a da uopšte ne žele u stvari da dobiju neku vrstu posla gde bi mogli da zarađuju i da imaju redovne prihode, ali da vidimo da pomognemo onima koji tako ili lošije žive", rekao je Vučić.
 
Što se tiče plata u javnom sektoru, kaže da minimalac raste na više od 47.000 dinara, što je pre deset godina bilo više od prosečne plate, a sad je minimalac.
 
"Ono što je bitno za sve ljude u javnom sektoru, u javnom sektoru će ići značajno povećanje plata, koje će biti dvocifreno, i samo ćemo videti tačne brojke i uskoro obavestiti javnost", istakao je Vučić.
 
Priština će naći razlog da odbije raspisivanje izbora za gradonačelnike na severu Kosova
 
Što se tiče održavanja izvora za nove gradonačelnike na severu KiM, Vučić je rekao da će Priština, čak i da Srbi pokrenu peticiju, naći bezbroj razloga da taj predlog odbije.
 
Poručio je građanima da pred nama nisu laki dani, ali da Srbija ima snažno rukovodstvo koje se bori sa svoju zemlju i svoj narod.
 
"I da ćemo uspeti da sačuvamo Srbiju i da odbranimo njene interese u političkom i ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je Vučić.
 
U Briselu će razgovarati sa Mišelom, Lajčakom, Šolcom, Makronom i Melonijevom
 
U četvrtak će u Briselu predsednik Srbije imati susrete sa Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom i velikom evropskom trojkom: predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.
 
"Sa naše strane ja ću biti sam, nadam se dobroj atmosferi, ali neće biti lako. Ovde je bila velika izaslanička petorka, oni su dali svoj predlog, ne mogu da govorim o tome, ali mi smo svakako otvoreni za razgovor i oni kucaju na otvorena vrata", istakao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je naglasio da očekuje konstruktivne razgovore, sa nadom u bolju budućnost srpskog naroda na KiM.
 
"Nemojte sumnjati da će to biti teški razgovori, ali naš je posao da čuvamo sve naše građane, ali i da radimo za dobro cele Srbije", istakao je predsednik Srbije.
 
 
I da nije bilo Banjske, tražili bi način kako da privole Srbiju da prizna tzv. Kosovo
 
Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i pregovorima u Briselu, Vučić je rekao da je situacija drastično otežana posle Banjske.
 
"Dočekali su je kao dar sa neba i Albanci i međunarodni faktor, kao i neki u zemlji", rekao je Vučić.
 
Istakao je, međutim, da - i da nije bilo Banjske, tražio bi se način kako da se Srbija prizna Kosovo.
 
"Šta god mi uradili, kako god se dešavalo, kako god oni osuđivali Kurtija, a znaju da ne želi ništa da preuzme, oni su priznali nezavisnost KiM i oni nikada tu svoju odluku neće povući, samo će tražiti način kako da se Srbija privoli da de fakto ili de jure prizna tzv. nezavisnost", rekao je Vučić.

Komentari 33

  • V5

    26.10.2023 17:11
    "Napredak"
    Vrhovni "pa šta" je najzad izračunao kad je najpogodniji trenutak za izbore. Ipak se nije ugledao na "simpatičnog" dr orlića koji sednice skupštine zakazuje danas za sutra.
  • F

    26.10.2023 11:00
    F
    Ubrzo ce ovaj AV zavrsiti ko Milosevic,samo istu gresku iz 2000 godine nesmemo,ponoviti! Jer za jos jedno ZLO nemamo,vise vremena ni ljudi!!! Gotov je kako god i koliko god se koprcao i migoljio!!!
  • Ko

    26.10.2023 09:29
    Ko
    da glas i podršku AV SNS dao je za Kriminal i Siromastvo! Verujem zaista da nema toliki broj nemoralnih i necestitih Gradjana u Srbiji u ovo svrstavam SPS i sve njihove Satelite!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija