I Zlatibor želi aerodrom: Evo kada bi mogao da ga dobije

Zlatibor je po statistici godinama najposećenija planina Srbije.
I Zlatibor želi aerodrom: Evo kada bi mogao da ga dobije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iako se već dugo o njegovom centru govori kao o gradu na planini, a investitori s raznih strana grade višespratnice, Zlatiborci imaju i svoje ambiciozne planove gradnje među kojima i aerodrom za male sportske avione.
Od prve ideje i najave gradnje tada privatnog aerodroma, prošle su tri decenije. Polje nadomak centra planine koje je po prostornom planu i predviđeno za to i priča o malim, sportskim avionima koji bi tu sletali, ponovo su aktuelni u planovima čajetinske opštine.
"Mi smo utvrdili javni interes za ovu površinu i sada je već polako koristimo za nasipanje i pozajmište za ovu obilaznicu oko Zlatibora, tako da ćemo vrlo brzo imati pripremljen teren i kasnije možemo da krenemo sa izgradnjom aerodromske piste koja bi bila negde u dužini od 1.000 metara", rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.
 
Poslednjih godina na Zlatiboru je sve više hotela sa četiri ili pet zvezdica. Neki od njihovih gostiju bi da brže i lakše stignu na planinu, bez saobraćajnih gužvi. Zlatiborci računaju i na bogate posetioce koji će dolaziti na buduće golf terene kraj Ribničkog jezera.
 
"Aerodrom bi otvorio neka nova tržišta na kojima sigurno imamo potencijala da se predstavimo, da se bolje promovišemo na tim destinacijama. Otvaranje aerodroma nama će na Zlatibor dovesti jednu novu klijentelu i obezbediti popunjenost novootvorenih smeštajnih kapaciteta", rekao je za RTS direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.
 
Goste koji će doleteti pravo na planinu, Zlatiborci će ipak pričekati.
"Polako pripremamo, radimo plansku i projektnu dokumentaciju i ideja je da se za nekih tri, četiri godine sve ovo stavi u funkciju i aerodrom i golf tereni i ovih 20-ak sportskih terena", kaže Stamatović.
 
Oni koji to sebi mogu da priušte, sada malim avionima stižu do 35 kilometara udaljenog, nekada vojno-civilnog aerodroma Ponikve. Četrdeset godina otkako je sagrađen, deceniju od obnavljanja i delimičnog saniranja posledica bombardovanja, uz više puta najavljivan završetak, za turističke čarter letove još je na čekanju.
  • Banderaš

    26.10.2023 10:42
    Karfiol Airport
    Može li jedan aerodrum i kod Futoške pijace?!
  • Voja

    26.10.2023 09:48
    Zlatibor
    Stamatović je toliko pogodan da će dobiti i lansirnu rampu za SpeceX dok druga planina dobije put posut tucanikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.