Koalicija za slobodu medija: Srbija selektivno prihvata evropske vrednosti

Koalicija za slobodu medija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ocenjuju da usvajanje dva medijska zakona pokazuje da Srbija i dalje selektivno prihvata evropske vrednosti.
Koalicija za slobodu medija: Srbija selektivno prihvata evropske vrednosti
Foto: Pixabay
Upozorili su da zakoni o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima "dozvoljavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem".
Navodi se i da novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana zbog čega to telo "može da nastavi da žmuri na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže računa nikome".
"Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama niti obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane", naveli su iz Koalicije za slobodu medija i organizacije CRTA.
 
Zahvalili su građanima koji su potpisali juče pokrenutu peticiju protiv državne kontrole u medijima, kojih je bilo više od 7.000 do momenta izglasavanja dva medijska zakona. 
 
"Nadamo se da će neka nova Vlada i Skuština imati više sluha i ispraviti današnju grešku, a do tada pozivamo nadležno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da uspostavi dodatne pravne garancije. Garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom neće ugroziti raznovrsnost medijskog sadržaja, izražavanje različitih ideja i mišljenja, ugroziti ureživačku politiku medija, ali i napraviti neravnopravne uslove na medijskom tržištu i tržištu oglašavanja u medijima", stoji u saopštenju. 
 
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.
  • Vlada

    27.10.2023 17:04
    @Vule

    Pa naravno! Najbolje je što ti misliš da si nešto pametno pitao, a u stvari samo reklamiraš da si zalutao u civilizaciju.
  • Vule

    27.10.2023 05:15
    A sta je predlog? Da neselektivno ptihvatamo " evropske vrednosti"?
  • zgađen

    26.10.2023 20:11
    @ Duda
    Ali u Francuskoj i u EU institucije postoje, zakoni se poštuju, a lopovi završavaju na sudu i u zatvoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.